Το σχέδιο της Κυβέρνησης: Μεταφορές στην ενδοχώρα, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το καυτό θέμα του μεταναστευτικού, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης. Μάλιστα, επίσημες ανακοινώσεις (ενδεχομένως και με συνέντευξη Τύπου) αναμένονται το Σάββατο ή, το πιθανότερο, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη). Άμεσος στόχος είναι η μεταφορά 4000 ατόμων στην ενδοχώρα και μάλιστα μέχρι το τέλος του Νοέμβρη καθώς και η δημιουργία κλειστών κέντρων για την χωροθέτηση των οποίων τηρείται σιγή ιχθύος.

Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης θα βασίζεται στους τέσσερις πυλώνες που ήδη είναι γνωστοί:

Φύλαξη των συνόρων

Νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου

Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους έχουν εισέλθει παράνομα και δεν δικαιούνται άσυλο

Επαναπροωθήσεις μεταναστών, είτε απευθείας στην Τουρκία είτε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά τη μεταφορά μεταναστών-προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιβαρυνθούν συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων, με βασικό όρο ο πληθυσμός τους να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας.

Για τον περιορισμό των αντιδράσεων των κατοίκων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τις κατά τόπους Αρχές και μάλιστα φαίνεται ότι αυτή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, και προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η μεταφορά ακόμη 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, όπως και 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020.

Για τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και τη χωρητικότητα που θα έχει το καθένα από αυτά, αν και έχει γίνει η βασική επιλογή, τηρείται προς το παρόν σιγή ιχθύος, καθώς πριν από την ανακοίνωσή τους θα πρέπει να γίνουν κοινωνοί οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιθυμούν να μην αιφνιδιάσουν, αλλά να γίνει πρώτα μια σωστή ενημέρωση και να αποφευχθούν αντιδράσεις που θα δυσκολέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ