Το ΣΔΟΕ παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο….

IATRIKH– Στη φόρα φάκελοι μαθητών, ανακοίνωση με πολλές αιχμές από τον Ιατρικό Σύλλογο!

Το ΣΔΟΕ παραβιάζει το Ιατρικό απόρρητο. Και μάλιστα σε μαθητές. Την σοβαρή αυτή καταγγελία κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας με αφορμή την κίνηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο ζήτησε στοιχεία μαθητών προκειμένου να προβεί σε φορολογικό έλεγχο του γιατρού.

Όμως οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ παρέλαβαν ολόκληρες τις ιατρικές γνωματεύσεις, γεγονός που συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων για την υγεία και του ιατρικού απορρήτου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος καταλογίζει ευθύνες τόσο στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στους διευθυντές δημοτικών σχολείων που παρέδωσαν ιατρικά δεδομένα σε μία αναρμόδια υπηρεσία.

«Διευκρινίζουμε επίσης ότι η υπογραφή μίας ιατρικής γνωμάτευσης από έναν γιατρό σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν αποτελεί πάντοτε απόδειξη ότι ο μαθητής εξετάσθηκε εκείνη τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός έχει εξετάσει σε άλλη περίσταση το μαθητή. Τότε, ως θεράπων γιατρός γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του (πχ αν πάσχει ή όχι από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας) υπογράφει τη γνωμάτευση, χωρίς να εξετάσει εκ νέου τον μαθητή (και επομένως χωρίς να πληρωθεί). Επιπλέον ο γιατρός μπορεί περιστασιακά να εκτελεί κάποιες πράξεις ή γνωματεύσεις δωρεάν, για ευνόητους ανθρωπιστικούς λόγους», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος.

Ο φορολογικός έλεγχος ασφαλώς είναι αναγκαίος και αποδεκτός από όλους, αλλά η άγνοια των πραγματικών περιστάσεων που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και των κανόνων δεοντολογίας (σεβασμός του ιατρικού απορρήτου) μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες και σε υπερβολές. Οι κρατικές υπηρεσίες επιδεικνύουν μέγιστη ευαισθησία, κυνηγώντας με αφοσίωση λαγωνικού μία περιστασιακή απόδειξη της τάξεως των 20-30 ευρώ που μπορεί να λείπει λόγω αμέλειας του γιατρού, ή επειδή πραγματικά ουδέποτε εισπράχθηκε. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα για μικρές φορολογικές παρατυπίες, ενώ παράλληλα είναι απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο του έτους από το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου και για πολλούς μήνες από τον ΕΟΠΥΥ, υφιστάμενοι μία μορφή κρατικής ληστείας!

«Οι ίδιες κρατικές υπηρεσίες όμως, που διυλίζουν τον κώνωπα, όταν πρόκειται για το μέσο ελευθεροεπαγγελματία γιατρό, δεν φαίνεται να ερευνούν κάποιες περιπτώσεις «φακελάκηδων» μεγαλογιατρών, που εισπράττουν μαύρο χρήμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου και προφανώς το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία καθώς αν ο Ιατρικός Σύλλογος γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις –φακελάκηδων- όφειλε να λάβει τα ανάλογα μέτρα.

Με την ίδια ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι αν συνεχιστεί η ίδια πρακτική θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα κατά των εμπλεκόμενων υπαλλήλων.

«Τονίζουμε ότι σαφώς αποδεχόμαστε το νόμιμο φορολογικό έλεγχο και συνεργαζόμαστε αρμονικά με τους αρμόδιους για τον έλεγχο υπαλλήλους, σεβόμενοι πλήρως τους νόμους και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία μας δεν αποσκοπεί στην υπεράσπιση της φοροδιαφυγής, την οποία σαφώς καταδικάζουμε. Αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών ιατρικών δεδομένων του κάθε ανθρώπου, η οποία αναφέρεται ρητά στον Όρκο του Ιπποκράτη και στη νομοθεσία και αποτελεί αξία που έχει άμεση σχέση με το σεβασμό της ατομικής αξιοπρέπειας και με το επίπεδο του πολιτισμού μίας κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ