Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, η εικόνα στην Ήπειρο

voiteia ilikiomenoi

Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται με σταθερό ρυθμό στη χώρα μας και από τα 75 έτη που ήταν το 1960, έχει αυξηθεί στα 82 έτη το 2021, ενώ προβλέπεται να φτάσει τα 91 έτη το 2100.

Ιστορικά, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά 5 έτη σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

Το ΙΟΒΕ ανέλυσε στη μελέτη του για το Δημογραφικό την περιφερειακή διάσταση του προσδόκιμου ζωής και κατέληξε στο συμπέρασμα πως αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο στις περιοχές της χώρας που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα μακροζωίας, χωρίς όμως να εξαλειφθούν πλήρως οι διαφορές.

Πιο συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα και τη Θεσπρωτία και χαμηλότερο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και στις περιφερειακές ενότητες Πειραιά και Σερρών, με τη διαφορά μεταξύ των περιοχών με υψηλότερο και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής να υπολογίζεται σε περίπου 4 έτη.

Σε ορίζοντα έως το 2100, οι πληθυσμοί σε περιφερειακές ενότητες Αττικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Συγκριτικά, η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής στα νησιά και σε περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Ελλάδας και Ηπείρου αναμένεται να είναι ηπιότερη.

Στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης, αναμένεται η Ευρυτανία και η Φωκίδα να παραμείνουν οι ενότητες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ το

χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να καταγραφεί στην Ζάκυνθο, στον Πειραιά και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων να περιορίζεται σε περίπου 2 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ