Το πέρασμα του Ερμή ζωντανά από την πλατεία

Τη Δευτέρα θα συμβεί ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος ο Ερμής θα φανεί να κινείται μπροστά από τον Ήλιο. Αυτό το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που ονομάζεται διάβαση, συμβαίνει περί τις 13 φορές ανά αιώνα.

Ο Ερμής είναι μικρός, μα αρκετά μεγάλος ώστε με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα φανεί σαν μία μαύρη κουκκίδα να κινείται αργά μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.

Η Διάβαση θα ξεκινήσει στις 14:35 και θα ολοκληρωθεί πεντέμισι ώρες μετά. Από τη χώρα μας θα παρατηρήσουμε την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο όχι όμως και την έξοδο καθώς αυτό θα συμβεί μετά τη δύση του Ηλίου.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ζωντανά τη διάβαση τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία στα Ιωάννινα. Από τις 14:30 μέχρι τις 15:30 θα είναι εγκατεστημένο, με τη χρήση κατάλληλου ηλιακού φίλτρου, το τηλεσκόπιο του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου – Planetarium on the Go για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου.

Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δεν έχει δηλαδή συννεφιά.

Με αφορμή τη διάβαση, τη Δευτέρα το βράδυ στις 21:00 θα γίνει παρουσίαση με θέμα “Παράξενοι Νέοι Κόσμοι: Εξωπλανήτες” από τον Κώστα Σακκά στον χώρο του Θυμωμένου Πορτραίτου (Καποδιστρίου 20, Ιωάννινα)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ