Το πανηγύρι του Συρράκου: Θυμόμαστε το χθες

panigiri sieakoi

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων πραγματοποίησε  εκδήλωση αφιερωμένη στο πανηγύρι του Συρράκου με τίτλο: «Το πανηγύρι του Συρράκου: Θυμόμαστε το χθες … Το κληροδοτούμε στο αύριο …». Μια δράση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Δήμητρα Εξάρχου – Τσουμελέκα, η οποία, αφού προλόγισε, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Ιπποκράτη Αλέξη, για να απευθύνει χαιρετισμό.

Ο Πρόεδρος στην αρχή αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πανηγυριού του Συρράκου και στη σχέση των Συρρακιωτών με το πανηγύρι. Πριν λίγο όμως είχε πληροφορηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού την απόφαση της επιτροπής της Unesco  να εντάξει το πανηγύρι του Συρράκου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αυτή η ταύτιση της εκδήλωσης με την απόφαση της Επιτροπής ήταν η πιο ευτυχής συγκυρία που τον ευαισθητοποίησε. Και με “σπασμένη” φωνή από συγκίνηση, που τη μεταβίβασε στους Συρρακιώτες της αίθουσας, κοινοποίησε στους θεατές την απόφαση της Επιτροπής της Unesco, λέγοντας μεταξύ των άλλων: “ Σήμερα ο Σταυραετός του Κρυστάλλη, ο Σταυραετός του Συρράκου χαμήλωσε τα φτερά του και πήρε πάνω του τον πολιτισμό του για να τον μεταφέρει στα πέρατα της Οικουμένης. Από σήμερα το πανηγύρι του Συρράκου αποτελεί πολιτιστικό στοιχείο της Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και τίθεται κάτω από την ομπρέλα της διεθνούς προστασίας ….  ”.

Χαιρετισμό απηύθυναν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κ. Οδυσσέας Πότσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Β. Τζουμέρκων και Πρόεδρος του Σ.Σ. Φιλιππιάδας, κ. Χρήστος Σκαμνέλος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου, κ. Γιώργος Βαΐτσης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, με θέμα «Το πανηγύρι του Συρράκου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco». Με αναφορές στο πανηγύρι του Συρράκου, στην Unesco και στη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους, προβάλλοντας συγχρόνως και βίντεο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Στη συνέχεια οι χορευτές του Συνδέσμου, μέσα από θεατρικά δρώμενα, προβολή βίντεο και φωτογραφιών, τραγούδια και χορευτικά προγράμματα, με την καθοδήγηση των δασκάλων χορού, κ. Σταυρούλας Ράρρα και Κικής Μπούτικου, τις σκηνοθετικές παρεμβάσεις του κ. Νίκου Σφαιρόπουλου και τις μελωδίες των μουσικών, Γ. Γιαννακού στο κλαρίνο, Κ. Γεροδήμου στο τραγούδι, Λ. Τζόκα στο βιολί, Β. Τσίκα στο λαούτο και Α. Τζιάσου στο ντέφι παρουσίασαν το πανηγύρι του Συρράκου διαχρονικά. Την εκδήλωση έκλεισαν οι μικροί μας χορευτές, στέλνοντας το αισιόδοξο μήνυμα πως το πανηγύρι του Συρράκου, αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός του κόσμου πλέον, σε πείσμα των καιρών, βρίσκεται σε στιβαρά χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ