Το Μεγάλο μας Τσίρκο στα Γιάννινα

TSIRKOΤο «Μεγάλο μας Τσίρκο» επιστρέφει στη σκηνή και έρχεται στα Γιάννενα την Τρίτη 21 Αυγούστου στις 9.15 στην ΕΗΜ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ.

Πρόκειται για το εμβληματικό έργο τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής μάλιστα του μεγάλου μας συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και πρωταγωνιστές τους Ηπειρώτες Γιώργο Αρμένη και Τάσο Νούσια, καθώς και τη Μαρίνα Ασλάνογλου.

Το έργο αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας: η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.

Το Μεγάλο μας Τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.

Τριανταεννέα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση το έργο ανεβαίνει ξανά από το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον κορυφαίο συνθέτη που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη τη πρώτη παράσταση του ΄73, να είναι ο ίδιος παρών στη σκηνή διευθύνοντας την 9μελή του ορχήστρα.

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη «θεία κωμωδία» του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος, αναφέρει ο

Σωτήρης Χατζάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής και σκηνοθέτη της παράστασης

Η πρεμιέρα του έργου «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» δόθηκε στις 28 Ιουνίου στο κατάμεστο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στην Αθήνα, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Τιμές Εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ (Φοιτητικό και ΑΜΕΑ), 10 ευρώ (Με επίδειξη κάρτας ανεργίας). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο (26510 83940), Rock Shop (Πoυτέτση 1Α), Κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20 – 26510 39424), Βιβλιοπωλεία Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11 – 26510 34911) και Ελευθερουδάκης (Σπ. Κατσαδήμα 7 – 26510 75880), Kαταστήματα Public, Τηλ: 13855 viva.gr.

Πληροφορίες: 2315 200 200 & www.ntng.gr, 210 3643 700 & www.acropoltheater.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ