Το κόκκινο κρέας κόβει χρόνια ζωής

KREASΤο πολύ κόκκινο κρέας κόβει χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Στη μελέτη περιελήφθησαν περισσότερα από 120.000 άτομα και όπως προέκυψε η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρκίνου αλλά και καρδιοπαθειών.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με 37.698 άνδρες και 83.644 γυναίκες.

Τα στοιχεία ελήφθησαν από δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.

Οι ερευνητές είδαν ότι κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαστήματος που κάλυπταν οι μελέτες κατεγράφησαν 23.926 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 5.910 θανάτων εξαιτίας καρδιοπάθειας και 9.364 θανάτων εξαιτίας καρκίνου. Προέκυψε ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του πρώιμου θανάτου.

Συγκεκριμένα, η ημερήσια προσθήκη έστω και μιας επιπλέον μερίδας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (αντιστοιχούσε σε μερίδα μοσχαριού, αρνιού ή χοιρινού με μέγεθος όσο αυτό μιας τράπουλας όταν τα χαρτιά είναι μαζεμένα σε δεσμίδα) στη διατροφή φάνηκε να αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο θανάτου κατά 13%, τον κίνδυνο θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου κατά 18% και του θανάτου εξαιτίας καρκίνου κατά 10%. Τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα σε ό,τι αφορούσε το επεξεργασμένο κρέας: ο συνολικός κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 20%, ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας καρδιοπαθειών κατά 21% και ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας καρκίνου κατά 16%.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine» σημειώνεται ότι «η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος φάνηκε να συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και από καρκίνο. Η σύνδεση παρατηρήθηκε τόσο σε ό,τι αφορούσε το μη επεξεργασμένο όσο και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αλλά ήταν πιο ισχυρή στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ