Την Τρίτη το διάγγελμα του Πρωθυπουργού… Σταδιακά η άρση των μέτρων

Το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει τελικά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού με το οποίο θα σημάνει η άρση των απαγορευτικών μέτρων. Παρότι αρχικά είχε διαρρεύσει ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα, η ολιγόωρη αναβολή είναι το αποτέλεσμα θεμάτων που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Φαίνεται ότι ένα από αυτά είναι το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για το δίμηνο, όσο αναμένεται να διαρκέσει η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα. Όσο πάντως περνούν οι μέρες και η επιδημία φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση τόσο αυξάνεται πλέον η αγωνία, ειδικά του επιχειρηματικού κόσμου για το επόμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει τα βήματα για την έξοδο από την κρίση, που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για τη στήριξη την περίοδο αυτή εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται. Αυτά στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπου οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν.

Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να εξηγήσει ότι καθημερινά θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και η άρση των μέτρων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη να τηρούνται καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Η ουσιαστική αρχή της χαλάρωσης αναμένεται να γίνει με τα μικρά μαγαζιά και τα κομμωτήρια.

Προς το τέλος Μαΐου, αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά ως τότε, θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, χωρίς δηλαδή να εξυπηρετούν πελάτες στο κλειστό κομμάτι του μαγαζιού εστίασης. Οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, όπως και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Προέχει βέβαια να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις πτήσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα βέβαια.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να τονίσει επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών ανά πάσα στιγμή μπορεί να τροποποιείται, με βάση τα νεότερα δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ