Την Παρασκευή στη Βουλή η…ώρα της ΑΤΕ

atebankΎστερα και από σχετικό διάβημα αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης αποφάσισε οι κ. Γ. Στουρνάρας και Γ. Προβόπουλος να παραστούν το μεσημέρι της Παρασκευής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το «σπάσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή ήταν απαραίτητο για «την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη», καθώς και ότι βάσει του Μνημονίου το ελληνικό Δημόσιο, που κατείχε το 93% της ΑΤΕ, δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για το θέμα της ΑΤΕ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε χθες, εκ νέου, κατά της κυβέρνησης, με σκληρούς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται» και τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη «να δώσουν εξηγήσεις» γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί άλλα να λένε πριν από τις εκλογές, άλλα να διακηρύσσουν ως προγραμματικούς στόχους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να καταθέσει έγγραφα που αφορούν την έκθεση της black Rock από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κοινοποίηση των κριτηρίων με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, καθώς και τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου απάντησε ότι όλα τα έγγραφα για την ΑΤΕ θα δοθούν στον κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις του. Για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας εκφράζονται ενστάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Κατόπιν αιτήματος του κ. Χρυσοχοΐδη, υπήρξε συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου μεταξύ άλλων αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ΑΤΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, εκφράζει ενστάσεις καθώς εγείρει και ζητήματα διαφάνειας, ενώ την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος – «Αριστερή Πρωτοβουλία». Ερωτηματικά θέτουν και ορισμένοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ