Τιμήθηκε στο Γρεβενίτι η Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου

greveniti katateseis

Η ημέρα Μνήμης των μαρτυρικών χωριών του Ζαγορίου τιμήθηκε με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις στο Γρεβενίτι παρουσία όλων των τοπικών αρχών, εκπροσώπων του Στρατού, της Αστυνομίας και φορέων.

Στο Μνημείο Εκτελεσθέντων του Γρεβενιτίου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και συγγενών των θυμάτων.

Η 1η Ορεινή Μεραρχία Ορεινών καταδρομών «Εντελβάις» έφθασε στην Ήπειρο  στις 9 Ιουνίου 1943.

Οι γερμανοί στις 18 Οκτωβρίου 1943 χτυπάνε τα χωριά Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι και Λάιστα και στην συνέχεια την Βωβούσα που την καταστρέφουν ολοσχερώς, αφού προηγουμένως συγκρούονται με αντάρτες.

Ο επόμενος στόχος είναι πλέον  το Γρεβενίτι, η τύχη του οποίου είναι  προδιαγεγραμμένη. Το χωριό παραδίδεται στις φλόγες και μετατρέπεται σε ένα σωρό από ερείπια.

Στην περίπτωση του Γρεβενιτίου οι μεταπολεμικές εκθέσεις αναφέρουν ότι κάηκαν 297 σπίτια και δολοφονήθηκαν 22 άμαχοι πολίτες. Στις 31 Δεκεμβρίου 1943 οι γερμανοί ανακατέλαβαν το χωριό.

Οι γερμανοί στα τέλη Ιουνίου 1944 επανήλθαν με την αντιανταρτική επιχείρηση «Steinadler», (Χρυσαετός) που κάλυπτε γεωγραφικά Ζαγόρι, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Καστοριά και Γρεβενά.

Στις  6 – 7 Ιουλίου 1944 τμήματά της από το 2ο και 3ο τάγμα του 724 συντάγματος της «Εντελβάις» προσέγγισαν από νοτιοδυτικά τη Βάλια Κάλντα φτάνοντας στα χωριά Καστανώνας και Φλαμπουράρι, όπου και «συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από συμμορίες» όπως  αναφέρει το Ημερήσιο δελτίο αναφοράς  RH 19 VII 30/4 – 8 Ιουλίου1944.

Το μαρτυρικό Γρεβενίτι στην συγκεκριμένη αντιανταρτική επιχείρηση πλήρωσε για άλλη μια ακόμη φορά το βαρύ τίμημα της ναζιστικής βαρβαρότητας καθώς εκτελέστηκαν 12 αθώοι άμαχοι.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε και ο ποδηλατικός αγώνας Greveniti Bike αφιερωμένος στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ