Τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου

emvoliastiko kentro

Η χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου αποτέλεσε ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην τακτική, εβδομαδιαία συνέντευξη.

Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού, αλλά και στη χώρα μας, είπε.

Όπως σημείωσε, μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει ομάδες μεταμοσχευμένων, ατόμων με νεοπλασίες και άλλες ειδικές ομάδες, στις οποίες φαίνεται πως μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων.

«Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει αποκλειστικά στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων» σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια, αναφέρθηκε στην έκκληση του ΠΟΥ για ένα μορατόριουμ, μια παύση της τρίτης δόσης για δύο μήνες, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ