Τι είχαμε, τι έχουμε, τι θα΄ χουμε…

Μία εικόνα που χάθηκε οριστικά… Μία δεύτερη που αποτελεί την καθημερινότητα της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια… Και μία τρίτη που έρχεται από το μέλλον. Είναι η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων που έχει προκαλέσει συζητήσεις, αντιδράσεις, κατά το παρελθόν και παραιτήσεις. Οι περιπέτειές της ξεκίνησαν από την ώρα που δρομολογήθηκε η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ.. Και φαίνεται ότι θα συνεχιστούν επί μακρόν.

Από την ώρα που αποφασίστηκε και κατασκευάστηκε το υπόγειο πάρκινγκ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπαψαν να μιλούν για πλατεία και να συζητούν πια για την… ταράτσα. Γιατί στην ουσία η πλατεία των Ιωαννίνων αποτελεί την ταράτσα μιας μεγάλης, υπόγειας κατασκευής.

Η μορφή που πήρε όταν οι παρεμβάσεις εκείνες είχαν ολοκληρωθεί απείχε κατά πολύ από εκείνη που είχε σχεδιαστεί. Ήταν ο λόγος άλλωστε που είχε προκαλέσει τριγμούς στην τότε δημοτική αρχή και παραιτήσεις.

Μία ταράτσα με πλακάκι Ιταλίας, που έχει καταστραφεί και έχει μπαλωθεί πρόχειρα, είτε με τσιμέντο, είτε με άλλα πλακάκια.

Λίγο πράσινο, σιντριβάνια που συχνά μετατρέπονται σε σκουπιδοτενεκέδες.. Ήδη όμως με αυτή την εικόνα έχουν μεγαλώσει παιδιά..

Όσοι έχουν μνήμες της παλιάς πλατείας ακόμη και τώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά την αναπολούν… Κι ας μην ήταν η ομορφότερη του κόσμου!

Τώρα το θέμα της ανάπλασης έχει ανοίξει και πάλι. Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι έτοιμος να δαπανήσει δύο εκατομμύρια ευρώ –τόσα τουλάχιστον αναφέρει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης- για να κατασκευάσει μια νέα ταράτσα στη θέση της ταράτσας.

Το αποτέλεσμα του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δημοσιοποιήθηκε. Τα σχόλια όμως που συνοδεύουν τις εικόνες δεν είναι θετικά ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στις 23 προτάσεις που είχαν κατατεθεί, υπήρξαν ορισμένες εντυπωσιακές που όμως δεν επιλέχθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης.

Επιτροπή στην οποία υπήρχε μόνο ένας Γιαννιώτης, αρχιτέκτονας στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου!

Ούτε εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ούτε της Αρχιτεκτονικής Σχολής, ούτε του Τμήματος Μηχανικών, ούτε άλλου τοπικού φορέα που θα μπορούσε να έχει συνάφεια με το αντικείμενο.

Φυσικά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Δήμο Ιωαννιτών… Όμως η πλατεία δεν είναι «Χριστουγεννιάτικο δέντρο» που σ΄ένα μήνα θα φύγει… Γι’ αυτό και πιθανοί πειραματισμοί δεν χωρούν…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ