Τι είπε ο Πρωθυπουργός στα Γιάννινα για τις ανεμογεννήτριες

anemogenitries

Νέα λογική στη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ειδικά των αιολικών πάρκων, υποσχέθηκε από τα Γιάννινα ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα αιολικά πάρκα ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, λόγω και των πολλών αντιδράσεων που καταγράφονται στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκεί όπου δεν υπάρχουν δρόμοι δεν θα ανοίξουν δρόμοι. Για κανέναν λόγο.. Ούτε για ανεμογεννήτριες, ούτε όμως και για διευκόλυνση της ορεινής κτηνοτροφίας.

Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται τις ΑΠΕ και θα επιλεγεί η χωροθέτηση εκεί που υπάρχουν υποδομές ή εκεί όπου οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο θετικές.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα από την τοποθέτησή του ανέφερε:

«Στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ναι, δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες ούτε, για ορεινή κτηνοτροφία. Και όπου υπάρχουν δρόμοι, προφανώς, δεν θα πρέπει να έχουμε γραφειοκρατικές δυστοκίες, αυτοί οι δρόμοι να βελτιώνονται λίγο για να μπορούν να εξυπηρετούνται, κυρίως, οι κτηνοτρόφοι μας.

Υπάρχουν όμως ορεινοί όγκοι οι οποίοι θα προστατευτούν απόλυτα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με μία νέα λογική χωροθέτησης οι ανανεώσιμες πηγές που τις χρειαζόμαστε -μην έχουμε αυταπάτες- μιλάμε βασικά για τις μεγάλες ανεμογεννήτριες να πάνε σε περιοχές που είτε έχουν τις υποδομές, είτε οι τοπικές κοινωνίες τις αντιμετωπίζουν πιο θετικά. Έχουμε δυνατότητα να το πετύχουμε αυτό και να προστατεύσουμε μία σειρά από περιοχές στις οποίες δεν πρέπει να πάνε οι ανεμογεννήτριες, όχι μόνο, γιατί είναι αισθητική επιβάρυνση αλλά και για τις υποδομές οι οποίες πρέπει να γίνουν για να φτάσουν οι γεννήτριες σε αυτά τα σημεία και αναφέρομαι σε δίκτυα, δρόμους και όλα τα σχετικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ