Θλιβερή πρωτιά της Ηπείρου στην αρχαιοκαπηλία!

ARXAIAΑφύλακτοι αρχαιολογικοί χώροι. Αφύλακτα βυζαντινά μοναστήρια. Θησαυροί στο έλεος του χρόνου και των οργανωμένων κυκλωμάτων αρχαιοκαπήλων που δρουν τα τελευταία χρόνια. Η Ήπειρος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην αρχαιοκαπηλία.

Η ασφάλεια και η προστασία των μουσείων και ειδικότερα των αρχαιολογικών χώρων είναι πονοκέφαλος των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Με μία πρωτοφανή προχειρότητα επιχειρεί να…βολέψει την κατάσταση.

Ίσως κάποιοι αρχαιολόγοι που πριν μερικά χρόνια, στη Δωδώνη είχαν πει το αμίμητο «σκεπάστε τα πάλι» να είχαν τελικά δίκιο. Κρυμμένη στη γη η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει περισσότερες πιθανότητες να διασωθεί.

Εξάλλου το τμήμα της επιτύμβιας στήλης από την ταφική πομπική οδό της Αρχαίας Αμβρακίας που ανακαλύφθηκε δεν πρόλαβε να μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Εκλάπη πριν έναν χρόνο χωρίς από τότε να γίνει γνωστό το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε από την αρμόδια εφορεία και χωρίς η αστυνομική έρευνα να έχει αποδώσει αξιόλογα στοιχεία.

Φυσικά οι λαθρανασκαφές σε αφύλακτους αρχαιολογικούς χώρους αυξάνονται και συνήθως δεν γνωστοποιούνται ή γνωστοποιούνται όταν είναι πολύ αργά. Άλλωστε τις περισσότερες φορές αποκαλύπτονται τυχαία και συμπτωματικά.

Και βέβαια τείνει να μετατραπεί σε ανέκδοτο η διαβεβαίωση της αστυνομίας ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εξάρθρωση του κυκλώματος που λεηλάτησε τα μοναστήρια της Ηπείρου. Οι εικόνες που εντοπίστηκαν στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ είναι λίγες μπροστά σε αυτές που αφαιρέθηκαν και φυσικά ο εντοπισμός ήταν τυχαίος και σίγουρα δεν οφείλεται στην Αστυνομία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού η Ήπειρος κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην αρχαιοκαπηλία, γεγονός που οφείλεται στις απανωτές κλοπές μονατηριών.

Οι εποχές που προτιμούν οι δράστες είναι οι δύσκολες.

Τα κυκλώματα δρουν κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Φυσικά έχουν χαρτογραφήσει τις περιοχές από το καλοκαίρι και συνήθως γνωρίζουν με απίστευτη ακρίβεια τον χώρο που θα χτυπήσουν και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν.

Και βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν επειδή μια πολιτεία, ένα οργανωμένο κράτος, δείχνει παντελώς αδύναμο να υπερασπιστεί την πολιτιστική του κληρονομιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ