Θεοδώριανα: Στα έλατα και τα νερά

THEODORIANAΤα Θεοδώριανα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Άρτας, σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων. Απέχει από την πόλη της Άρτας 80 km.

Το όνομα τους προέρχεται από την αρχαία Αθαμανική πόλη «Θεοδωρία» όπως δείχνουν τα ευρήματα της θέσης «Σελιό».

Τα ψηλά βουνά με τα πολλά χιόνια και τα δάση όπως του Σιαμαντά, Ελατιάς, Περδικόβρυσης και Καπαρέλι, καθιστούν την περιοχή των Θεοδωριάνων την πλουσιότερη της χώρας σε νερά. Εκεί βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες «ΣΟΥΔΑ» του ποταμού Άσπρη Γκούρα.

Περνώντας μέσα από μια πανέμορφη λιθόστρωτη διαδρομή, ανάμεσα σε έλατα ο επισκέπτης αντικρίζει το εκπληκτικό θέαμα των δύο καταρρακτών που ρίχνουν τα νερά τους από 28 μέτρα ύψος και σε ποσότητα 800 κυβ. μέτρων την ώρα.

Αξίζει να δείτε…

Τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ανήκει στο ρυθμό της Βασιλικής, με τους 17 εντυπωσιακούς τρούλους της και το πανύψηλο καμπαναριό με τις τρεις καμπάνες. Κτίστηκε το 1880 από Πραμαντιώτες μαστόρους, ενώ στο εσωτερικό κοσμείται από ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1918 από Μετσοβίτες τεχνίτες.

Τη Μονή Γέννησης της Θεοτόκου. Κτίστηκε το 1793, και την εποχή της Τουρκοκρατίας λειτούργησε σαν αλληλοδιδακτικό σχολείο. Στα χρόνια της Κατοχής μετατράπηκε σε κρησφύγετο πατριωτών, αλλά και σε πρόχειρο χειρουργείο και νοσοκομείο. Το Μοναστήρι κοσμείται από το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, ένα σπάνιο δείγμα ξυλογλυπτικής τέχνης, με σκαλιστό ξύλο καρυδιάς.

Διασχίστε…

το παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι του ποταμού Γκούρα , το οποίο κτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, με τη γνωστή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Απολαύστε…

το πανέμορφο φυσικό τοπίο που πλαισιώνει τον παλιό Νερόμυλο του χωριού, με τα τεράστια πλατάνια και δίπλα τον ποταμό Γκούρα με το βουητό του και τα παγωμένα νερά του. Το θέαμα της χαράδρας του Αχελώου και την πλούσια χλωρίδα της

Προμηθευτείτε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής…

Τσίπουρο, αρωματικά φυτά, μέλι και τυρί.

Για όσους ενδιαφέρονται…

το χειμώνα στην περιοχή διοργανώνονται δραστηριότητες με έλκηθρα στο χιόνι στη θέση Σταυρός Θεοδωριάνων.

Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ψαρέψτε πέστροφες στον παραπόταμο Γκούρα και τους καλοκαιρινούς μήνες κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ