Θ. Μανταλόβας: Εννέα χρόνια «κοσκινίζουν» γύρω από τη λίμνη

mantalovas foreas

Επίσκεψη στη Μονάδα Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Μανταλόβας, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το πλαίσιο δράσης, τις ανάγκες και τις προοπτικές που προκύπτουν από τη λειτουργία της.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη λίμνη Παμβώτιδα, την προστασία και την ανάδειξή της. Ο πρώην Φορέας της Λίμνης επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο και ο ρόλος του θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, αντί αυτού όμως επιλογή της κυβέρνησης ήταν η κατάργησή του και η επιστροφή σε ένα αθηνοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης.

Ο Θανάσης Μανταλόβας σε δηλώσεις του με το τέλος της συζήτησης υπογράμμισε ότι υπάρχει όλη η προετοιμασία αλλά και η δυνατότητα για την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή. Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική διάθεση για την αξιοποίηση ενός τέτοιου εργαλείου, το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Στη δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Το απόλυτο… τίποτα των πέντε χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προστασία της Παμβώτιδας και την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνη, ήρθαν να συμπληρώσουν τα τέσσερα χρόνια αδράνειας και στασιμότητας της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. η οποία το μόνο που κατάφερε είναι να αφήσει πίσω της μια αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Τα μεγάλα λόγια για την προστασία της Παμβώτιδας παρέμειναν μόνο λόγια καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κατάφερε να πλησιάσει στη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά ούτε καν να κάνει το πρώτο βήμα. Αντίθετα χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία διαβούλευση άνοιξαν το ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης με σαφείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τάζοντας ουσιαστικά οικόπεδα με θέα την Παμβώτιδα, την ίδια ώρα που δήθεν κόπτονται για την προστασία της.

Είναι ξεκάθαρο ότι για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα επιδιώκουν να περιορίσουν κι άλλο τα όρια της Παμβώτιδας, να μικρύνουν τον υδάτινο χώρο της και να «ασελγήσουν» σε βάρος του λιμναίου οικοσυστήματος.

Ακόμα και οι προεκλογικές ανακοινώσεις για την ηλεκτροκίνηση στα καραβάκια είναι φωτοβολίδες χωρίς επαρκή επεξεργασία αφού παρόμοιο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου δεν προχώρησε για συγκεκριμένους λόγους πριν από χρόνια. Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα που λέγεται «στόλος καραβιών Παμβώτιδας» θα έπρεπε να ξεκινήσει από ένα πρόγραμμα που θα αφορούσε την αντικατάσταση των καραβιών, πολλά από τα οποία κουβαλούν δεκαετίες ζωής.

Η περιβαλλοντική προστασία δεν χωρά «στρογγυλέματα», απαιτεί καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν τα τελευταία 9 χρόνια ότι όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά δε θέλουν».

Ο κ. Μανταλόβας στις κενές περιεχομένου υποσχέσεις για αλλαγή στα όρια της λίμνης αντέτεινε ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα βασισμένο στον σχεδιασμό που είχε εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης σε συνεργασία με την ΜΟΔ, αλλά και στην ολοκληρωμένη μελέτη που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και έχει αφεθεί στα συρτάρια.

«Αν αξίζει να επενδύσουμε κατά τη νέα προγραμματική περίοδο ένα σημαντικό ποσό πόρων τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλα προγράμματα, αυτό πρέπει να γίνει στη λίμνη Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή. Η νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού από το ΠΑΣΟΚ, επιβάλλεται να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος, την αειφορική άσκηση των δραστηριοτήτων και την ανάδειξη της παραλίμνιας ζώνης», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Μανταλόβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ