Τέρμα στον «Φιλόδημο» βάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.. Στο ΕΣΠΑ ή στην αναμονή τα έργα!

Τέλος βάζει το Υπουργείο Εσωτερικών στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» το οποίο χρηματοδοτεί εκατοντάδες έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και δεκάδες έργα των δήμων στην Ήπειρο. Οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου ή να εντάξουν τα συγκεκριμένα έργα στα Περιφερειακά και Τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο ή αδύνατο λόγω της μορφής των συγκεκριμένων έργων αλλά και της επιλογής που είχε γίνει στο παρελθόν να χρηματοδοτηθούν από τον Φιλόδημο παρεμβάσεις που είχαν απορριφθεί από το ΕΣΠΑ.

Ο Υπουργός μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έβαλε ουσιαστικά τέλος στον Φιλόδημο κάνοντας γνωστό ότι θα ξεκινήσει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για έργα και δράσεις της αυτοδιοίκησης από τον Ιανουάριο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, ύψους 450 εκατ. και ενταγμένα 1,2 δισ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στις 6 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση, η οποία πήγε στα 134 εκατ. ευρώ., από 200 που ήταν αρχικώς. Η λήξη δε των έργων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, όχι η δημοπράτηση, όχι η ένταξη, η λήξη των έργων προβλέπετο σε αυτή τη σύμβαση ρητά και κατηγορηματικά, να είναι στις 31/12/19. Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70). Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ είναι 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. Και όταν ανέλαβα Υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη εντάξεις, στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ύψους 1,235 δισ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 502 έργα.

Οι εντάξεις αναφέρουν ότι τα χρήματα θα καλυφθούν από την ΕΤΕΠ κατά 75% και 25% από το ΤΠΔ .

Οι δήμοι, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν τρεις δυνατότητες:

-Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ

-Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ

-Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Βασικές προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος έργων και δράσεων είναι:

Η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος.

Η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την πραγματοποίηση έργων, κυρίως με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με τη δραστική επέκταση της ανακύκλωσης που αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας.

Ο κοινωνικός τομέας, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία και η συμμετοχή με έργα και δράσεις στην αντικαπνιστική καμπάνια, σε έργα και καμπάνιες για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, σε καμπάνιες ενάντια στον αλκοολισμό και την παχυσαρκία, σε καμπάνιες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συμμετοχή στη μαζική άθληση.

Σημαντικά μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη» και πρόσθεσε πως «θέλω επίσης να σας ανακοινώσω, καθώς συνειδητοποίησα αυτή την κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, έχω προχωρήσει σε πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση των 134εκ.€ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η συζήτηση είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω καταρχήν την έγκριση ό,τι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα.»

«Ένα πρόγραμμα που θα έχει πραγματικούς πόρους, πραγματικά χρήματα, πραγματικούς και συγκεκριμένους στόχους για την κάλυψη συγκεκριμένων και πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, με πραγματικά που όλοι μαζί θα κάνουμε πράξη”, υπογράμμισε στην ομιλία του.

Στο θέμα τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωσή του οι διατελέσαντες υπουργοί Εσωτερικών, που είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης. “Ο «ΦιλόΔημος» δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μόνη απειλή η πολιτική της κυβέρνησης”, τονίζουν επισημαίνοντας ότι “όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ