Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης

Σπάνια τα τελευταία χρόνια μία οδηγία συγκέντρωσε τόσο εντυπωσιακή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τόσο θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη: η Ε.Ε. απαγορεύει πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες και συσκευασίες φαγητού από φελιζόλ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά ή τα αποκαλούμενα «μικρο-πλαστικά» που δεν διασπώνται, εντοπίζονται σε ψάρια και οστρακοειδή, περνώντας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ρόλος της βιομηχανίας

Μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου αυτήν την εβδομάδα απομένει η τυπική συγκατάθεση του Συμβουλίου Υπουργών. Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές κάνουν λόγο για διαδικαστικές παρατυπίες και αναληθή επιστημονικά στοιχεία για την αιτιολόγηση της οδηγίας, ενώ κάποια βιομηχανικά λόμπι προειδοποιούν για απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Μίλτος Κύρκος υποστηρίζει ότι το επιχείρημα δεν ευσταθεί: «Η βιομηχανία πάντα φέρνει την καταστροφή» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Όπως και η βιομηχανία του τσιγάρου, που λέει ότι αν τυχόν δεν επιτραπεί το κάπνισμα θα αδειάσουν όλα τα καφέ και τα εστιατόρια. Οποιαδήποτε βιομηχανία, όταν αλλάζεις το στάτους κβο, αντιμετωπίζει προβλήματα και το μεταφέρει σε συνωμοσιολογικό επίπεδο. Η βιομηχανία μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού θα μας προσφέρει σίγουρα τα επόμενα χρόνια εξίσου ικανοποιητικές λύσεις με αυτές που έχουμε συνηθίσει». 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δηλώνει μάλιστα -χωρίς πάντως να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία- ότι η αλλαγή προτύπων και συμπεριφοράς έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η οδηγία για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. «Η προοπτική και μόνο της νέας νομοθεσίας έχει ήδη συμβάλει στο να βρεθούν νέες, βιώσιμες επιχειρηματικές λύσεις και να αλλάξει η συμπεριφορά του καταναλωτή. Η νέα νομοθεσία που ψηφίζουμε στην Ευρώπη αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο πριν καν τεθεί σε ισχύ» υποστηρίζει ο Ολλανδός πολιτικός, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Το θετικό παράδειγμα της Ευρώπης

Κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας είχαν ακουστεί ακόμη πιο αυστηρές προτάσεις, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν – για παράδειγμα να απαγορευθούν τα μπαλόνια και οι πλαστικές συσκευασίες. Πολλοί πιστεύουν ότι κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα επανέλθουν στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι σημαντικό για την Ευρώπη να δίνει το «καλό παράδειγμα», ακόμη κι αν η ίδια δεν είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής, επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιο Λάινεν. «Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων να προέρχεται από άλλες ηπείρους, αλλά δεν παύει να είναι σωστό να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα ως Ευρωπαίοι» σημειώνει. «Δεν απαγορεύεται να είσαι στην πρωτοπορία. Άλλωστε, πολλά πλαστικά μιας χρήσης καταλήγουν στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική ή στη Μεσόγειο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ