Τέλος καλό με τα τέλη του ΦΟΔΣΑ

fodsa

Ο Μάρτιος και οι συγκρούσεις που προκάλεσε αποτελεί μία ανάμνηση παλιά για τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου.

Ο χρόνος που μεσολάβησε έδωσε την δυνατότητα συζητήσεων και διαβουλεύσεων και έτσι η συνεδρίαση για την νέα τιμολογιακή πολιτική έγινε μέσα σε κλίμα συναίνεσης και ταύτισης απόψεων.

Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ προχώρησε σε δραστική περικοπή των δαπανών, αναγνώρισε ότι «το ενιαίο τέλος» δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά ήταν ένας δικός της όρος και μέτρησε τους συντελεστές τόσο της ορεινότητας των δήμων όσο και της ανακύκλωσης που κάνουν. Έτσι ναι μεν οι μικροί ευνοούνται όμως δεν πέφτει όλο το βάρος στους μεγάλους, αστικούς όπως τα Γιάννινα.

Η τιμολογιακή πολιτική εγκρίθηκε ομόφωνα με την δέσμευση τους επόμενους μήνες να υπάρξει και μία πλήρης μελέτη που θα αποτυπώνει τα πραγματικά κόστη.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι γίνεται μία δίκαιη κατανομή των τελών.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης ανέφερε ότι όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ΦΟΔΣΑ αποτελεί δικό τους εργαλείο και να εργαστούν για την σωστή του οργάνωση και την αυτάρκεια.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφύγει τις επενδύσεις με χρήματα από τα τέλη αλλά να διεκδικήσει πιστώσεις είτε από το ΠΔΕ είτε από το ΕΣΠΑ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η σημερινή εξίσωση της διαχείρισης απορριμμάτων που οδηγεί σε μεγάλο κόστος για τους πολίτες και σε κέρδη άλλων.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς η πρόταση που είχε καταθέσει για προσμέτρηση του κριτηρίου ορεινότητας των δήμων έγινε αποδεκτή από όλους.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σημείωσε ότι προηγήθηκε μία ορθή διαδικασία διαλόγου μέσα από την οποία κατανόησαν όλοι τις δυσκολίες της τρέχουσας χρονιάς.

Εκτίμησε δε ότι στο τέλος της χρονιάς θα προκύψει και νέα μείωση των τελών το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για το πραγματικό κόστος που σήμερα έχει ως μοναδικό άγνωστο αυτό που θα προκύψει από τους ΣΜΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ