Τα ρακοκάζανα στήθηκαν στον Κουραμπά!

Με μια εκδήλωση που συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια και σηματοδοτεί συμβολικά την έναρξη της καλλιτεχνικής- εκπαιδευτικής χρονιάς, η οποία έλαβε χώρα στους χώρους του, στο Πάρκο Κουραμπά, συνέχισε την φετινή πορεία  το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων, που φέτος διανύει την 36η χρονιά λειτουργίας του.

Επρόκειτο για την Γιορτή Απόσταξης Τσίπουρου, μια παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία που είχε και έχει ιδιαίτερη σημασία για τον λαό μας και την λαϊκή παράδοση. Όπως κάθε χρόνο οι ίδιοι οι χορευτές, με τις οδηγίες των δασκάλων, έστησαν τα ρακοκαζανα, έφτιαξαν εδέσματα από ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα προϊόντα και γλέντησαν πάνω σε παραδοσιακούς ρυθμούς και τραγούδια, ιδίως του κύκλου του κρασιού.

Παράλληλα τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι τέτοιες εκδηλώσεις, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι δάσκαλοι χορού των ενήλικων Τμημάτων, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, κκ Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας. Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, μετέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Πήχας ενώ της Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων κας Ελένης Ακονίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Επίσης παρευρέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο η κα Μαρίνα Βρέλλη- Ζάχου και ο κ. Γρηγόρης Τζίμας.

Στις ωραίες στιγμές της εκδήλωσης συγκαταλέγεται το δώρο που φιλοτέχνησε και χάρισε στο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών η κα Άννα Γκόγκου, εκπρόσωπος των μελών του 2ου ΚΑΠΗ Ιωαννίνων και ήταν ένα χειροποίητο επενδυμένο μπουκάλι με ρακοπότηρα καθώς και η ανάλυση του τρόπου αλλά και της μακραίωνης ιστορίας της απόσταξης, από τους κκ Κώστα Γιώτη και Βασίλη Σιώζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ