Τα… περίεργα της ψήφου στο Δήμο Ιωαννιτών!

Οι εκλογές του 2019, δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, βουλευτικές πέρασαν στο παρελθόν. Μετά από αρκετούς μήνες προεκλογικής δραστηριότητας και με αναπόφευκτη την ένταση επιστρέφουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας. Τα αποτελέσματα των εκλογών σίγουρα θα απασχολήσουν τα κόμματα και τις παρατάξεις το επόμενο διάστημα. Μία γρήγορη σύγκριση μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου δείχνει την εντελώς διαφορετική αντίδραση του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές. Αποτυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι τα κόμματα όλο και λιγότερο –έως καθόλου- μπορούν να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην Ήπειρο το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος της περιοχής.

Ο Δήμος Ιωαννιτών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έδωσε μία καθαρή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκέντρωσε 17.631 ψήφους, ποσοστό άνω του 37% αφήνοντας πίσω τη Νέα Δημοκρατία που πήρε 17.525 και ποσοστό 36,8%.

Τρίτη δύναμη στο Δήμο ήταν το ΚΙΝΑΛ με 4.392 ψήφους και ποσοστό 9,23%.

Ενάμισι μήνα πριν –στις αυτοδιοικητικές εκλογές- οι παρατάξεις που είχαν επίσημα κομματική στήριξη απείχαν μακράν από τα ποσοστά και τις ψήφους των κομμάτων όπως αυτά διαμορφώθηκαν την Κυριακή.

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη που είχε την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας πήρε 9.343 ψήφους –πολύ λιγότερες από αυτές που πήρε η Νέα Δημοκρατία την Κυριακή- ενώ ακόμη κι αν αθροιστούν οι ψήφοι των παρατάξεων που είχαν αναφορά στην κεντροδεξιά πάλι το σύνολο υπολείπεται. -Ο Νίκος Γκόντας είχε 5.515 ψήφους και ο Άρης Μπαρτζώκας 1.655-.

Χαοτική βέβαια είναι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής παράταξης που είχε διεκδικήσει την ψήφο στις εκλογές του Μαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έφτασε την Κυριακή στις 17.631, ο Λάζαρος Νάτσης όμως ενάμισι μήνα πριν είχε συγκεντρώσει μόλις 2.289 ψήφους.

Η διαφορετική έκφραση των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές καταδεικνύεται και στην περίπτωση της Περιφέρειας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έδωσε την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή ωστόσο στις αυτοδιοικητικές είχε κάνει περίπατο ο Αλέκος Καχριμάνης συγκεντρώνοντας ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νυν Περιφερειάρχης είχε εκτοξευτεί στο Δήμο Ιωαννιτών στο 55,3% συγκεντρώνοντας συνολικά 25.772, περίπου οκτώ χιλιάδες περισσότερες από αυτές που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές.

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο λοιπόν καταφαίνεται ότι το εκλογικό σώμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κάνει κομματικές επιλογές ή κάνει όλο και λιγότερο δείχνοντας ότι η κοινωνία έχει προσπεράσει τα κόμματα και τις λογικές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ