Τα πάνω κάτω με τα έργα του ΕΣΠΑ…. Ανακαλούνται πιστώσεις

espa3Τα πάνω κάτω φέρνει η εγκύκλιος που απέστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με την ένδειξη «επείγον» και με αποδέκτες όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Η εγκύκλιος αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ειδικά σε φορείς της αυτοδιοίκησης καθώς στην ουσία καθιστά πλέον αμφίβολη την πορεία έργων ακόμη και αυτών που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ανακαλούνται πιστώσεις από έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και δεν έχουν προχωρήσει και ανακατανέμονται με στόχευση τους φορείς που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη για κονδύλια.

Η εγκύκλιος έχει σταλεί ήδη στα υπουργεία, τις Περιφέρειες και τις Διαχειριστικές Αρχές και περιλαμβάνει μέτρα που προβλέπουν αναλυτικά:

1. Άμεσα αυτόματη ανάκληση των πιστώσεων για τα έργα που δεν προβλέπεται να αντλήσουν δαπάνες ως το τέλος του έτους (π.χ. έργα με εμπλοκές στη διαδικασία υπογραφής ή εκτέλεσης των συμβάσεων).

2. Ανάκληση του 50% των πιστώσεων για τα έργα στα οποία τον Οκτώβριο διαπιστώνεται ότι η διαφορά μεταξύ εγκεκριμένων πιστώσεων και πραγματοποιημένων πληρωμών είναι μεγαλύτερη του 75%. Αν για κάποια από τα έργα αυτά απαιτηθούν νέες δαπάνες τα αιτήματα για αύξηση της πίστωσης πρέπει να κατατεθούν ως τις 10 Νοεμβρίου.

3. Κατανομή των πιστώσεων που θα αποδεσμευθούν από την παραπάνω διαδικασία, στους φορείς που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ