Τα Κάστρα Πάργας, Κιάφας και Ιωαννίνων στο Δίκτυο

aivasparga2

“Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωνομανοκρατία”.. Είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού που παίρνει θέση στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 5.250.000 ευρώ.

Πρόκειται για  τον  σχεδιασμό μιας  πολιτιστικής διαδρομής περιήγησης σε δίκτυο κάστρων και οχυρώσεων που αναπτύσσεται στην  Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη στο  Δίκτυο των Κάστρων από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων το Κάστρο της Κιάφας Σουλίου, των Ιωαννίνων και της Πάργας, ενώ παράλληλα το υπουργείο ωριμάζει μια σειρά μελετών για την ένταξη μνημείων στην επόμενη Προγραμματική περίοδο, όπως για παράδειγμα τα Κάστρα Ασλάν και Ιτς Καλέ στο κάστρο Ιωαννίνων.

Τα κάστρα που επιλέχθηκαν ως σταθμοί της πολιτιστικής διαδρομής βρίσκονται κατά κατά κύριο λόγο σε περιοχής δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί καταγραφή-επιστημονική τεκμηρίωση της πολιτιστικής διαδρομής με παράλληλη συλλογή χαρτογραφικών δεδομένων, φωτογραφικών, ιστορικών  και λοιπών πληροφοριών.

Τα στοιχεία αυτά θα τροφοδοτήσουν και τη διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παραχθεί για την προβολή της συγκεκριμένης πολιτιστικής διαδρομής, ενώ θα υλοποιηθούν και ήπιες παρεμβάσεις ευπρεπισμού, ανάδειξης σε επιλεγμένους χώρους των μνημείων της διαδρομής έτσι ώστε να είναι υπάρχει ασφαλής περιήγηση των επισκεπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ