Τα Γιάννινα τίμησαν την Αγία Αικατερίνη

agia_aikaterini_giorti2

Παρά τη βροχόπτωση, κατά διαστήματα έντονη, πλήθος πιστών συρρέει στο Σιναϊτικό Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο πανηγυρίζει.

Το βράδυ της Κυριακής τελέστηκε Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου και ακολούθησε λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της εικόνας πέριξ του μετοχίου.

Η μονή της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στη παλαιά συνοικία της Καραβατιάς, λίγο ανατολικότερα από το Αρχιμανδρειό. Αποτελεί μετόχι της μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • agia aikaterini giorti2

Ο αρχικός ναός κτίστηκε το 1771 και ανακαινίστηκε το 1801. Μεταξύ των ετών 1872-1875 ακολούθησε ριζική ανακαίνιση, με χορηγία των εύπορων Ιωαννιτών Αλεξίου και Αγγελικής Παπάζογλου.

Η Αγγελική Παπάζογλου καταγόταν από το Σκαμνέλι Ιωαννίνων. Ο ναός είναι κτισμένος στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, με υπερυψωμένο γυναικωνίτη στη δυτική πλευρά.

Από τις πιο αξιόλογες, παλαιότερες φορητές εικόνες που φυλάσσονται στο ναό είναι η Αγία Αικατερίνη με σκηνές από το βίο της, που είναι προσαρτημένη στο προσκυνητάρι, έργο του 1770, φιλοτεχνημένο από τον καπεσοβίτη ζωγράφο Ιωάννη Αθανασίου. Στο ναό φυλάσσονται και όψιμα έργα Χιονιαδιτών ζωγράφων, των αρχών του 20ου αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ