Σύσκεψη για τις στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης

kastro

kastroΔύο σημαντικές συναντήσεις με στόχο την ευρύτερη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών προς τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας & Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου, κ. Σ. Ιωάννου.

Οι συναντήσεις έγιναν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηγουμενίτσας και στον Οργανισμό Λιμένος.

Στις συσκέψεις που καθορίστηκαν με πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Ιωάννου, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης , από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών ο κ. Ν. Γκόλας, δημοτικός σύμβουλος & Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού & Τουριστικής Ανάπτυξης, τα μέλη της επιτροπής Β. Χήτος δημοτικός σύμβουλος, Σ. Ζέρβας ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ιωαννίνων, Ι. Τσιάβος ειδικός εμπειρογνώμων, καθώς και η Ένωση ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Κ. Βλάχο και τον κ. Γ. Τάσιο. Παράλληλα στις συναντήσεις συμμετείχε και το μέλος του Συλλόγου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Ηγουμενίτσας κ. Μπαρκαμπάς.

Στη δεύτερη σύσκεψη που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΟΛΗΓ εκτός των άλλων συμμετείχε και ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ Γκρίνιας με το επιτελείο του.

Και στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπήρξε κοινή διαπίστωση όλων η μέχρι σήμερα αδυναμία που υπάρχει για τη σωστή διαχείριση των εισερχόμενων και των εξερχόμενων τουριστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε το κύριο θέμα διαβούλευσης των συνομιλιών που ακολούθησαν όπου προταθήκαν μεταξύ άλλων οι δράσεις και προτάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προβληθεί δυνατά η Ήπειρος και να αξιοποιηθεί καλύτερα η ‘πύλη’ της Ηγουμενίτσας προς όφελος της Τουριστικής προβολής & ανάπτυξης της Ηπείρου. Οι κυριότερες προτεινόμενες δράσεις που τέθηκαν στη διαβούλευση ήταν :

• Η Συνεργασία με τις εταιρίες των ferry που συνδέουν την Ιταλία με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την περιοχή μας, με στόχο την άμεση ενημέρωση-πληροφόρηση των επισκεπτών μέσα στα καράβια για το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου ( dvd στις οθόνες των πλοίων, ενημερωτικά φυλλάδια-stand, φωτογραφικό υλικό κ.α.)

• Η ενημέρωση & Πληροφόρηση ταξιδιωτών τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (εισερχόμενους – εξερχόμενους) αλλά και στα αντίστοιχα λιμάνια της Ιταλίας ( σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία)

• Η πιθανή δημιουργία χώρου ενημέρωσης στις εισόδους της πόλης της Ηγουμενίτσας για πληροφόρηση των επισκεπτών .

Παράλληλα ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ. Γκρίνιας δήλωσε ότι είναι δεδομένη η αμέριστη συμπαράσταση του ΟΛΗΓ στη Περιφέρεια και τους φορείς Τουρισμού της Ηπείρου με στόχο την άμεση και συνεχή συνεργασία προβολής κι ανάπτυξης της περιοχής.

Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, ο κ. Γκρίνιας ανέφερε το γεγονός ότι ήδη ο ΟΛΗΓ έχει συνάψει συμφωνία με την MSC cruises και ότι από το 2013 ένα κρουαζερόπλοιο θα επισκέπτεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε εβδομαδιαία βάση, με 1000 επιβάτες και 700 άτομα πλήρωμα. Στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων προγραμματίζεται να προσφέρονται ολοκληρωμένα πακέτα ξενάγησης σε όλη την Ήπειρο και αυτό αναμένεται να φέρει σημαντικά έσοδα στον τόπο.

Τέλος συμφωνήθηκε από τον κ. Ιωάννου πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι επαφές του με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα λιμάνια της Ιταλίας προκειμένου να τοποθετηθεί προωθητικό υλικό της Ηπείρου εντός αυτών και εκτιμήθηκε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν γίνουν όλες οι απαραίτητες σχετικές διεργασίες ώστε να ανταποκριθούν οι φορείς της Ηπείρου στην τοποθέτηση του ανάλογου προωθητικού υλικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ