Συνυποσχετικό Ελλάδας και Αλβανίας..  Στη Χάγη για ΑΟΖ

aoz alvania

Η ολοκλήρωση της διαδικασία για την παραπομπή της οριοθέτησης ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη είναι για την Ελλάδα θέμα μεγάλης σπουδαιότητας. Αυτό διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας  πως «οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS».

Σημειώνεται ότι η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την ΑΟΖ έγινε το 2009. Ωστόσο, ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ακύρωσε τη συμφωνία, κρίνοντάς την ως ετεροβαρή και ιδιαίτερα επωφελή για την Ελλάδα.

Αντίθετα, Έλληνες αναλυτές εκτιμούσαν ότι ήταν η βέλτιστη συμφωνία, καθώς είχε γίνει με τη μέθοδο της «μέσης γραμμής». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακύρωσης της συμφωνίας από πλευράς Αλβανίας έγινε έπειτα από τουρκική παρέμβαση.

Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας εξέτασαν τις διμερείς μας σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

 «Να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε» σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή…

Με την επισήμανση αυτή ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα και προς την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ