Συνέχεια και από Νάτση για τα τέλη

Συνέχεια στη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη δίνει και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση και με ανακοίνωσή της εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ψήφισε λευκό.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

11,1 εκατομμύρια ήταν τα ανταποδοτικά τέλη το 2019, 11,1 εκατομμύρια και το 2020. Αυτό στα μαθηματικά δεν λέγεται μείωση. Μια καλή δικαιολογία θα ήταν ότι έχουμε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών γεγονός που δεν μπορεί να το ισχυριστεί κανείς. Φυσικά θα έχουμε ένα όφελος από τον πληθωρισμό !

Η ισονομία και η δικαιοσύνη στα δημοτικά τέλη σταματάει μονίμως στο πολιτικό κόστος και στην παθογένεια να βλέπουμε ακόμα και σήμερα τον Δήμο όχι ενιαία, αλλά ως άθροισμα παλιών Δήμων. Ούτε για τις ζώνες (αστική, ημιαστική, αγροτική) ήταν έτοιμη η παρούσα δημοτική αρχή, παρά του ότι το διαφήμιζε από τον Νοέμβρη 2018. Από του χρόνου και βλέπουμε.

Στο ουσιαστικό μέρος των τελών, αυτό των εσόδων, αυτό δηλαδή που πληρώνουν οι κάτοικοι για ηλεκτροφωτισμό και για τα απορρίμματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Χάθηκε σημαντικός χρόνος την τελευταία τριετία και η νέα δημοτική αρχή δείχνει φοβική και ανέτοιμη. Ξεκίνησε από την λάθος επιλογή με τα LED και όχι απλά θα αργήσουμε να δούμε ουσιαστικές μειώσεις στις δαπάνες αλλά ίσως και αυτές να είναι και αναιμικές.

Ο κίνδυνος μελλοντικής αύξησης των τελών όσο αργεί η εφαρμογή της ανακύκλωσης και του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων είναι ορατός. Καμία σύνδεση του προϋπολογισμού με την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων και τα πράσινα σημεία. Η δημοτική αρχή καταθέτει τον προϋπολογισμό ως οικονομική υποχρέωση και δεν τον αντιμετωπίζει ως εργαλείο προώθησης πολιτικών και ενημέρωσης του δημότη. Δεν προβλέπει ότι η εφαρμογή της πολιτικής της θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2020 και δεν δεσμεύεται σε χρονοδιάγραμμα και στόχους.

Δεν ήταν, ούτε πρόκειται να είναι πεδίο μας, ως παράταξη, η μικροπολιτική. Δυστυχώς περιμέναμε μια διαφορετική προσέγγιση από την δημοτική αρχή και στις προτάσεις μας που στόχο είχαν την παροχή κινήτρων για 2 σημαντικά κατά τη γνώμη μας ζητήματα της πόλης.

H πλήρης απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη για τους κατοίκους διατηρητέων κτιρίων (οικιακή & επαγγελματική χρήση), καθώς και η απαλλαγή κατά 50% από τα ανταποδοτικά τέλη για όποιον προχωρεί σε υιοθεσία ζώου (τσιπαρισμένου και στειρωμένου) από το δημοτικό κυνοκομείο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η παράταξη Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή ψήφισε λευκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ