Συναξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου αντιπροτείνει ο Δήμος στο ΤΕΘΑ

stratopedo velisariou

Την από κοινού αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου με το ΤΕΘΑ προκρίνει η σημερινή Δημοτική Αρχή με βάση όσα έγιναν γνωστά στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας της λογοδοσίας και μετά από ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπαγεωργίου. Με δεδομένη την σύσκεψη που είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής η συζήτηση έγινε και επίκαιρη και ενδιαφέρουσα.

Ο Δήμαρχος όπως είπε στη συνάντηση αυτή μετέφερε ότι η βασική φιλοσοφία που επικρατούσε στην επικοινωνία μεταξύ δήμου και ΤΕΘΑ μέχρι πρόσφατα και που ήθελε οι δύο συνδικαιούχοι να έχουν διακριτό μέρος επί του στρατοπέδου Βελισσαρίου πρέπει να αλλάξει, προτείνοντας την συναξιοποίηση επί του συνόλου του οικοπέδου.

Ισχυρίστηκε δε ότι οι συζητήσεις που γινόταν μέχρι τώρα ήταν ουτοπικές και συμπλήρωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα πλήρους παραχώρησης του στρατοπέδου στο Δήμο.

Οι όροι παραχώρησης

Συνοπτικά σήμερα ισχύουν οι εξής όροι εκ μέρους του ΤΕΘΑ για την παραχωρούμενη έκταση 335 στρ.:

●             Ο Δήμος να εκπονήσει όλες τις μελέτες για την πολεοδόμηση

●             Ο Δήμος με τη συνδρομή της Περιφέρειας να κατασκευάσει όλα τα έργα υποδομής.

●             Ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατασκευάσουν δύο κτίρια στο Πέραμα (συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ.).

●             Αν βρει και παραχωρήσει ο Δήμος άλλη δημοτική πολεοδομημένη έκταση ίσης αξίας, να παραχωρηθούν επιπλέον 122 στρ. στο μπροστινό τμήμα.

●             Κύριο ζητούμενο είναι το ποσοστό πολεοδόμησης (οικοπέδων) για νέα κτίρια του ΤΕΘΑ. Το ΤΕΘΑ ουσιαστικά ζητά να του ανήκει μετά την πολεοδόμηση το 52%, επί των 335 στρ., ενώ η υπηρεσία εισηγείται ότι με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις που ζητούνται από το δήμο, το Δήμο συμφέρει να λάβουν μόλις το 13% – 15%.

Στο 48% επί των 335 στρεμμάτων  γης, το οποίο σύμφωνα με τις απόψεις του ΤΕΘΑ θα πρέπει να παραχωρηθεί στο δήμο, συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του 52% της επιφάνειας που θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας.

«Με απλά λόγια όλοι κοινόχρηστοι χώροι που θα γίνουν για το σύνολο της έκτασης να χωροθετηθούν στο 48% του δήμου και το υπόλοιπο 52% να μείνει “καθαρό” προς εκμετάλλευση από το ΤΕΘΑ» ανέφερε ο Δήμαρχος.

Η συναξιοποίηση

Στην πρόταση αυτή λοιπόν πάνω στην οποία γινόταν η διαπραγμάτευση η σημερινή δημοτική αρχή αντιτάσσει την πρόταση της συναξιοποίησης με το ΤΕΘΑ.

«Έχοντας ως προμετωπίδα το φιλόδοξο σχέδιο του δήμου με βάση την συμμετοχή του στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσουμε το στρατόπεδο Βελισσαρίου, ώστε  η νέα γειτονιά που θα δημιουργηθεί, ο νέος δημόσιος χώρος που θα δημιουργηθεί να είναι ένα  υπερτοπικό τοπόσημο για όλους τους κατοίκους του Δήμου, με την πολεοδόμηση που θα προταθεί να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της αστικής ανθεκτικότητας και να λειτουργεί ως παράδειγμα για την αναβάθμιση και της υπόλοιπης πόλης.

Οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να στοχεύουν στο να  αναβαθμιστούν οι τρεις γειτνιάζουσες πολεοδομικές ενότητες (Βελισσάριο, Βρυσούλα, Βοτανικός), με την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που να τις εξυπηρετούν, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να μπει και η πιθανότητα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου τόνισε ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον της πόλης. Η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε επί Μωυσή Ελισάφ ήταν δύσκολη καθώς το ΤΕΘΑ αποτελεί έναν σκληρό συνομιλητή. Αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών ήταν η πρωθυπουργική δέσμευση για παραχώρηση ολόκληρου του στρατοπέδου στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η δέσμευση αυτή έχει μεγάλη σημασία και δόθηκε για πρώτη φορά, θα πρέπει δε να αποτελέσει το όπλο όλων στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

Πρότεινε δε την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα συμβάλλει στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη απευθυνόμενη στο σώμα ρώτησε ποια δημοτική αρχή έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς το ΤΕΘΑ για την παραχώρηση. Συμφώνησε δε στην πρόταση συγκρότησης διαπαραταξιακής με στόχο την παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου.

Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητης Δημοτικής Αρχής Νίκος Γκόντας θύμισε ότι στην θητεία του είχε καταστεί εφικτή η συμφωνία παραχώρησης του 62% του στρατοπέδου στην πόλη. Η άποψη που επικράτησε ωστόσο στη συνέχεια για παραχώρηση του συνόλου, οδήγησε σε ναυάγιο. Σημείωσε ότι η ιδανικότερη λύση θα ήταν η παραχώρηση με νομοθετική ρύθμιση κάτι που θα απάλλασσε το δήμο από την διαπραγμάτευση με το ΤΕΘΑ.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας, ανέφερε ότι η πρόθεση για παραχώρηση αποτελεί μία καλή εξέλιξη για την πόλη και συμπλήρωσε ότι πρέπει να σχηματοποιηθεί το πλάνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη, σημείωσε ότι θα συμβάλλει στην διεκδίκηση του στρατοπέδου και συμπλήρωσε ότι σήμερα δεν υπάρχουν ελεύθεροι δημόσιοι χώροι για τις κοινωνικές ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ