Συναγερμός από την μεγάλη διασπορά στο Νομό Ιωαννίνων

krousmata covid

Αν ο περσινός Οκτώβριος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για το Νομό Ιωαννίνων λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ο φετινός έχει ξεπεράσει ήδη τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκονται και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Το γεγονός ότι δεν καταγράφεται μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας οφείλεται στην αύξηση των κλινών Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και στη συμμετοχή του νοσοκομείου Χατζηκώστα, κάτι που πριν από έναν χρόνο δεν συνέβαινε.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στο Νομό Ιωαννίνων είναι υψηλός με ανοδικές τάσεις ενώ αυτό που έχει σημάνει συναγερμό είναι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Πέρα από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων συναγερμός έχει σημάνει και στο Μέτσοβο με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 60. Ήδη ο δήμος αποφάσισε να αναστείλει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η διοργάνωση των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της ορεινής κωμόπολης.

Αρκετά είναι τα παιδιά που βρίσκονται θετικά χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακριβή στοιχεία και χωρίς να γίνονται σχετικές ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει τεθεί σε αναστολή κανένα σχολικό τμήμα αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να έχει νοσήσει το 50% των μαθητών.

Οι συνέπειες της αύξησης αυτής στο δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να καταγραφούν με την πάροδο μιας βδομάδας περίπου.

Αρνητικό στοιχείο επίσης για το Νομό Ιωαννίνων αποτελούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στους επιδημιολογικούς χάρτες ο εμβολιασμός δεν ξεπερνά το 53% ενώ οι καθημερινοί εμβολιασμοί πρώτης δόσης είναι κοντά στους εκατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ