Σύμβαση για εξάμηνη λειτουργία του ΧΥΤΑ και σύσκεψη δημάρχων

xyta1Υπεγράφη  μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του Αντιπροέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Σάκη Βλέτσα και του Αντιδημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα η προγραμματική σύμβαση με την οποία διασφαλίζεται η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ.

«Η σύμβαση σηματοδοτεί την ουσιαστική πλέον φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και το κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη. Στόχος είναι ο ΧΥΤΑ να αποτελέσει πρότυπο και υπόδειγμα λειτουργίας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σάκης Βλέτσας.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι απολύτως συνεπείς με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δείχνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητά της.

«Η προγραμματική σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο της Δουρούτης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η χωματερή να κλείσει και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Δεν σταματάμε εδώ και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την επίλυση όλων των θεμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κάλεσε όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να μην αφήσουν να χαθεί άλλο έδαφος και να αναλάβουν όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Προχωρούμε σήμερα για να κάνουμε όσα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν από χρόνια. Εμείς είμαστε αρωγοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και σε όλες τις πρωτοβουλίες της. Αρκεί κι οι αυτοδιοικητικοί να καταλάβουν ότι πρέπει να λύσουν όσα όφειλαν να είχαν αντιμετωπίσει χρόνια πριν», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, έγινε σύσκεψη όλων των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων (απουσίαζε ο Δήμος Μετσόβου) όπου συζητήθηκε το θέμα της κανονικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Η φάση της κανονικής λειτουργίας ξεκινά τον Μάιο, μετά την λήξη της προγραμματικής σύμβασης για την εξάμηνη δοκιμαστική.

Στη συνάντηση αυτή, όπου παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σάκης Βλέτσας, αναδείχθηκαν ζητήματα που σχετίζονται τόσο με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ όσο και με τη λειτουργία του Φορέα, καθώς εκκρεμεί ακόμη από το Υπουργείο Εσωτερικών η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση Περιφερειακών Φορέων και την διενέργεια εκλογών.

Έτσι με βάση την πρόταση του Δημάρχου Ιωαννίνων αποφασίστηκε να ζητηθεί η παρέμβαση της ΠΕΔ και να ακολουθήσει παράσταση στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να δοθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα να κοστολογηθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ και να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της εξάμηνης σύμβασης με στόχο να καλυφθεί όλο το νέο έτος.

«Είναι κατεπείγουσες οι πολιτικές κινήσεις για τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου Φορέα Διαχείρισης, όπως πρέπει να γίνει άμεσα και η κοστολόγηση λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Παράλληλα αποφασίσαμε να μην αφήσουμε στην τύχη τους και τα μακροπρόθεσμα όπως είναι η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας. Ξεκινούμε τώρα και λαμβάνουμε αποφάσεις για προβλήματα που μας έρχονται από το παρελθόν, γιατί αν δεν σχεδιάσουμε έτσι τότε θα σέρνονται οι ίδιες καταστάσεις», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ