Συμφωνία της Κομισιόν για «κόφτη» στην κατανάλωση φυσικού αερίου

fisiko aerio

Σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σε tweet της η τσεχική προεδρία του συμβουλίου.

Ειδικότερα σημειώνει:

«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα».

Οι υπουργοί Ενέργειας, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως σε μια πρόταση για οικειοθελή μείωση της χρήσης φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο καθιστά υποχρεωτικό τον στόχο του 15% σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν και με ορισμένες εξαιρέσεις για τα ιδιαίτερα ευάλωτα έθνη ή εκείνα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δικτύου του μπλοκ στο σύνολό του. Βασική διαφοροποίηση από το αρχικό σχέδιο είναι πως την εξουσία για την επιβολή του δεσμευτικού στόχου για την κατανάλωση φυσικού αερίου έχει πια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Κομισιόν, κάτι που σημαίνει πως θα αποφασίζουν τα κράτη – μέλη με αυξημένη πλειοψηφία.

Το ακριβές περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό. Είχαν προηγηθεί ζυμώσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ