Συγκλονιστική ιστορία με δύο νεκρές αρκούδες

NEKRES ARKOYDESΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου», δεν θα ξεχάσει ποτέ την εικόνα των δύο αγκαλιασμένων νεκρών ζώων που αντίκρισε φτάνοντας πρώτος στις πλαγιές του Γράμμου.

Το λαβωμένο αρκουδάκι ξεψύχησε αγκαλιάζοντας τη νεκρή μητέρα του που είχε χτυπηθεί με σφαίρες για αγριογούρουνα
«Σάστισα. Δεν έχω συναντήσει άλλη φορά τέτοια εικόνα. Σήκωσα τα χέρια ψηλά και η κραυγή μου αντιλαλούσε για ώρα στα γύρω βουνά», λέει στο «Εθνος».

 

Ο ίδιος δεν μπορεί να ερμηνεύσει την κτηνωδία. «Προφανώς, αυτοί που το έκαναν ένιωσαν την τεστοστερόνη τους να ανεβαίνει και έγιναν πιο άνδρες», ανέφερε γεμάτος οργή και εξήγησε: «Δεν μπορεί να ήταν σε άμυνα. Η αρκούδα όταν είναι με το μικρό της προτιμά να διαφύγει. Πρέπει να στριμωχτεί πολύ για να επιτεθεί».

Τα δύο ζώα χτυπήθηκαν με σφαίρες για αγριογούρουνα, πιθανώς την περασμένη Παρασκευή, σε δασική περιοχή του Πολυανέμου Καστοριάς, πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. «Αυτό που με εξοργίζει είναι πως είναι πάνω στο βουνό, μακριά από χωριά, και σε μια περιοχή που δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα επιθέσεων από αρκούδες σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η μητέρα, ένα νεαρό ζώο ηλικίας 5-6 ετών και βάρους 150 κιλών, φέρει τραύματα στο ρύγχος, στον λαιμό και στην κοιλιά, ενώ το μικρό της, μόλις 7-8 μηνών και 35-40 κιλών, χτυπήθηκε κάτω από τον λαιμό, κοντά στη μασχάλη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του «Αρκτούρου», η μητέρα εκτελέστηκε επιτόπου και το κουφάρι της σύρθηκε από τους δράστες στο σημείο όπου βρέθηκε, ενώ το αρκουδάκι μπόρεσε αρχικά να ξεφύγει τραυματισμένο. Περιπλανήθηκε για ώρα στο δάσος τρομαγμένο και όταν ένιωσε τις δυνάμεις του να το εγκαταλείπουν επέστρεψε στη νεκρή μητέρα του.

Εγειρε από πάνω της, πιστεύοντας πως βρισκόταν σε λήθαργο, και την περίμενε να ξυπνήσει για να το κάνει καλά, μέχρι που πέθανε κι αυτό στην αγκαλιά της.

«Τα ζώα έχουν τις ίδιες αγωνίες με μας. Οι αρκούδες είναι από τα πιο έξυπνα και συναισθηματικά ζώα.

Η αγωνία του μικρού γι’ αυτό που είχε συμβεί το έκανε να λουφάξει στην αγκαλιά της μητέρας του», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τα νεκρά ζώα αντίκρισαν πρώτοι συνοριοφύλακες, ακολουθώντας κηλίδες αίματος που εντόπισαν σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής. Πριν από μερικές εβδομάδες δύο ακόμη αρκούδες σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα στα ελληνικά βουνά.

Με ανακοίνωσή του ο «Αρκτούρος» υπενθυμίζει πως η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και ότι η θανάτωσή της ή η δημόσια έκθεσή της τιμωρούνται από τον νόμο με ποινή φυλάκισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ