Συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννινα για τα εργασιακά

kke giannina

Η απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου ήταν το κεντρικό αίτημα της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έδωσαν το παρόν και έστειλαν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία τόνισε:

«Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που οι εργάτες στην Ελλάδα απεργούσαν στο Ναυπηγείο της Σύρου το 1879 και στα βυρσοδεψεία της εποχής εκείνης για να μειωθεί το 12ωρο και να σταματήσουν οι υποχρεωτικές απλήρωτες αγγαρείες. Θα δεχτούμε παθητικά εμείς σήμερα να γυρίσουμε πίσω σ’ αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα;

Έχουμε εμπιστοσύνη στη μεγάλη δύναμη που έχει η εργατική τάξη, ο λαός, όταν αποφασίζει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Η ΕΕ, το κεφάλαιο, η κυβέρνηση μας δείχνουν τα δόντια τους, αλλά εμείς ούτε φοβόμαστε, ούτε μπορούν να μας εξαπατήσουν. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του απεργιακού αγώνα. Προετοιμαζόμαστε για τη νέα σημαντική αναμέτρηση με τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο.

Η πραγματική πρόοδος

Αύξηση του χρόνου εργασίας σημαίνει επίσης ανεπανόρθωτη φθορά της υγείας μας. Οι έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκαλύπτουν ότι η υπερεργασία κυριολεκτικά σκοτώνει. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2016 πέθαναν εξαιτίας των εκτεταμένων ωραρίων 645.000 εργαζόμενοι σ’ όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από εγκεφαλικό επεισόδιο και από κάποια καρδιακή πάθηση.

Η φθορά που προκαλεί στην υγεία του εργαζόμενου η 10ωρη και η 12ωρη εργασία και η κατάργηση του σταθερού ωραρίου, δεν αποκαθίσταται με κανένα ρεπό. Ούτε και η φθορά από το άγχος που προκαλεί η ανασφάλεια, ο φόβος της απόλυσης και ο ανταγωνισμός μέσα στο χώρο της καπιταλιστικής επιχείρησης.

Το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η αύξηση των απλήρωτων υπερωριών και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προωθείται την ώρα που υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Εκατοντάδες χιλιάδες θα εξακολουθούν να βουλιάζουν στη χαμοζωή του ανέργου και οι υπόλοιποι θα δουλεύουν ασταμάτητα για να μη βρεθούν και οι ίδιοι στην ουρά των ανέργων.

Αυτή την κόλαση βαφτίζει βήμα προόδου η κυβέρνηση. Ό,τι θέλει το κεφάλαιο. Όμως η πραγματική πρόοδος, με βάση τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρόοδος είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η εξάλειψη της ανεργίας, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Πραγματική πρόοδος είναι η κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ