Στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι

xytaΑναφορά προς την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος και το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Π.Ε. Θεσπρωτίας κατέθεσαν πολίτες, μετά από αυτοψία που έγινε στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, παρουσία της Δημάρχου Σουλίου αλλά και του προέδρου του ΦΟΣΔΑ κ. Λώλου και του Προέδρου του Τ.Σ. Καρβουναρίου κ. Μπέλλου.

Τα ευρήματα αυτής της αυτοψίας, που λίγες μέρες μετά ήρθε να επιβεβαιώσει και η αυτοψία που έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι πολλά:

Λιμνάζουν νερά που θα έπρεπε να απορροφούνται από τις αντλίες στράγγισης, αλλά αυτές δεν λειτουργούν κι έτσι η εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων (βιολογικός καθαρισμός) δεν λειτουργεί και δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά υπάρχουν μετρήσεις για την ποιότητα των στραγγισμάτων πριν και μετά την επεξεργασία τους στον βιολογικό και σύμφωνα με αυτές τα λύματα μετά την επεξεργασία τους βγαίνουν πιό μολυσμένα απ’ ότι μπήκαν!

Ταυτόχρονα, υπάρχει διαρροή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ, εκτός χώρου ΧΥΤΑ στο κατάντι ρέμα, που εκβάλλει στον Κωκκυτό ποταμό, ενώ τα… υπόλοιπα, όσα δηλαδή δεν καταλήγουν στο ρέμα… μεταφέρονται με βυτία στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Πάργας.

Σα να μη έφταναν αυτά στο ΦΟΣΔΑ έχουν ξεμείνει από… γαρμπίλι (χαλίκι) και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη μονάδα συλλογής και καύσης του μεθανίου! και το κερασάκι: κάποιοι αλλάζουν τα λάδια των οχημάτων τους μέσα στο ΧΥΤΑ!

Και βέβαια, όλα αυτά γεννούν ερωτήματα, τόσο για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, όσο και για το εάν ο φορέας διαχείρισης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν η λειτουργία γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Πριν απ’ αυτό όμως, πολλά ερωτήματα γεννόνται για το αν και κατά πόσο έγινε ουσιαστικός έλεγχος του έργου και της λειτουργίας του κατά τη φάση της παραλαβής του…

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη, χρειάζονται περίπου 200.000 για να… διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις…

Και το ερώτημα είναι: Αυτοί οι… αυτοματισμοί που λείπουν… δεν προβλέπονταν στη μελέτη; δεν προβλέπονταν στα τεύχη δημοπράτησης; δεν τοποθετήθηκαν με ευθύνη του αναδόχου; και τότε πως παρελήφθη το έργο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ