Στον χάρτη για νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Γιάννινα και Άρτα

Στο προσκήνιο για την δημιουργία νέων κλειστών κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών παραμένει η Ήπειρος. Κλιμάκια των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες χώρους στην Άρτα και την Πρέβεζα ενώ και τα Γιάννινα παραμένουν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.  Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» και με τα έως τώρα δεδομένα πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 15 νέοι χώροι ελεγχόμενης φιλοξενίας εκ των οποίων δύο σε Άρτα και Ιωάννινα. Νέες ανάγκες ωστόσο αναμένεται να προκύψουν τους επόμενους μήνες καθώς λήγει το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία.

Η κάθε δομή αναμένεται να φιλοξενήσει από 1.000-2.000 άτομα, ενώ σε περίπτωση που οι ροές στα νησιά συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξαναδούμε σκηνές και στην ενδοχώρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα αλλά και όσα ήδη λειτουργούν, σταδιακά θα μετατραπούν σε κέντρα ελεγχόμενης διαμονής, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχονται οι διαμένοντες σε αυτά, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και να μπορούν να εντοπιστούν άμεσα εφόσον προκύψει ανάγκη εξετάζεται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι πάνω στα χαρτιά ταυτοποίησης θα τοποθετείται αυτοκόλλητο με barcode, που θα αποτελεί το «διαβατήριο» εισόδου και εξόδου στον καταυλισμό.

Παράλληλα, στους καταυλισμούς θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από τους διαμένοντες με ποινή την «περικοπή υλικών συνθηκών υποδοχής» από την οποία –περικοπή– αποκλείεται η σίτιση. Σε όσους αιτούντες άσυλο δεν τηρούν τους κανόνες λειτουργίας των καταυλισμών θα μπορεί για παράδειγμα να επιβάλλεται ποσοστιαία περικοπή των χρημάτων που λαμβάνουν ως βοήθημα. Από την άλλη, εντός των καταυλισμών θα υπάρχουν συγκεκριμένες παροχές έτσι ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Ακόμη περισσότερο, κάποιες παροχές θα υπάρχουν εντός των κλειστών κέντρων τα οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στα πέντε νησιά όπως για παράδειγμα κυλικείο ή και σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να καλύπτονται οι πρώτες ανάγκες των διαμενόντων κυρίως όσον αφορά τη διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ