Στον Καταρράκτη και το Δασικό Χωριό

KATARAKTHSΧτισμένο ανάμεσα στο πράσινο και το γκρίζο, σε ένα τοπίο επιβλητικό, το χωριό του Καταρράκτη κερδίζει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Δίπλα το δασικό χωριό Κέδρος, προορισμός από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, ένα καταφύγιο από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου η ηρεμία της φύσης συναντά την ηπειρωτική φιλοξενία.

Το χωριό πήρε την ονομασία του από τους παρακείμενους δύο καταρράκτες του, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό, στην περιοχή Σιώποτο. Πρόκειται για δυο καταρράκτες ύψους 35 μέτρων.

Οι Καταρράκτες αποτελούν προορισμό για μικρές πεζοπορίες. Στο φυσικό χώρο του χωριού κυριαρχούν τα πλατάνια, οι βρύσες, τα μονοπάτια οι έντονες και απότομες κορυφές και οι ρεματιές που το διασχίζουν, εντός του χωριού η βοή από τους καταρράκτες αποτελεί συστατικό στοιχείο της αισθητικής του.

Στο χωριό βρίσκονται πολλές παραδοσιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις με τις οποίες οι άνθρωποι της προβιομηχανικής εποχής εκμεταλλεύονταν τη φυσική δύναμη του νερού. Στο κάτω άκρο του καταρράκτη βρίσκεται ο νερόμυλος και η νεροτριβή, που ανήκουν στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης ο νερόμυλος και η νεροτριβή της Αγίας Αικατερίνης στον Καταρράκτη και ο νερόμυλος του Χρ. Γραβιά στη Σγάρα. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι το πέτρινο γεφύρι στη Σγάρα ,η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Γεώργιος Ζγάρας, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Κωνσταντίνος. Το χωριό πανηγυρίζει του Αγίου Γεωργίου (κινητή γιορτή) στη Σγάρα, του Αγίου Κων/νου (21 Μαΐου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου). Στο Καταρράκτη υπάρχουν ξενοδοχεία , ψησταριές που προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες και τσίπουρο.

Σκαρφαλωμένη εδώ η Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Βασιλική τρίκλιτη θολωτή χωρίς τρούλο με ενσωματωμένο καμπαναριό στην δυτική πλευρά του.
Χτίστηκε το 1730 αλλά ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1827. Ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τη μεγάλη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με επίχρυσο ανάγλυφο επικάλυμμα. Στον ναό φυλάσσονται σκαλιστές ασημένιες λειψανοθήκες Αγίων, έργα Καλαρρυτών αργυροχρυσοχόων.

Το δασικό χωριό Κέδρος είναι ένας τουριστικός οικισμός από 20 ξύλινα σπίτια, που εκτείνεται σε μία καταπράσινη έκταση 45 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 920μ., κοντά στο χωριό Καταρράκτης, στα Τζουμέρκα.
Όλα τα σπίτια είναι πλήρως εξοπλισμένα και αυτάρκη, με κεντρική θέρμανση, τζάκι, άνετους και ευχάριστους χώρους, μπάνιο και δική τους κουζίνα. Υπάρχει επιπλέον ένας ορειβατικός ξενώνας 18 κλινών.
Με ορμητήριο το δασικό χωριό μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει τις ομορφιές της γύρω περιοχής και να ψυχαγωγηθούν με δραστηριότητες στη φύση , όπως trekking στα Τζουμέρκα, rafting στον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο, ιππασία, rappel, τοξοβολία κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ