Στον «αέρα» η αποκομιδή απορριμμάτων… Αποφάσεις με… πολιτικό άρωμα!

Αντιμέτωποι με ένα οξύτατο πρόβλημα, το οποίο έχει και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις βρίσκονται όσοι Δήμοι της Ηπείρου ανέθεταν τα τελευταία χρόνια την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Κι αυτό επειδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ακυρώνει τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τους σχετικούς διαγωνισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι Δήμοι είχαν την δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό και να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους ενώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος τους δίνεται η ευκαιρία να προβούν και στην αγορά μηχανημάτων.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Δήμοι της Ηπείρου έχουν αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες καθώς είναι αδύνατο να καλύψουν με ίδια μέσα τεράστιες γεωγραφικές περιοχές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και σε τμήμα του Δήμου Ιωαννιτών (Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου για παράδειγμα) η αποκομιδή γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

Ο στόλος των δήμων, ειδικά των μικρών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενώ υπηρεσίες καθαριότητας είτε δεν λειτουργούν καθόλου, είτε αποτελούνται από ελάχιστα άτομα καθώς ήταν αδύνατες οι προσλήψεις.

Ήδη ο Δήμος Ζαγορίου, εκ των πρώτων που ήρθε αντιμέτωπος με την ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 152, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου,  «απάντησε».

Ήδη εκδόθηκε (ζητήθηκε με τα ασφαλιστικά μέτρα) προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης και ο Δήμος έχει κινήσει τη διαδικασία-όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια- για την διενέργεια του διαγωνισμού, ώστε να ανατεθεί το έργο της αποκομιδής σε ιδιώτη.

Η σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος Ζαγορίου  με τον ανάδοχο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της νέας ανάθεσης.

Η Αποκεντρωμένη  υποστηρίζει ότι οι Δήμοι λόγω του γεγονότος ότι με την 3Κ/2018 προκήρυξη επιτράπηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, (σημειωτέον ότι ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία) άρα και στην καθαριότητα, θα πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα η αποκομιδή σε συνδυασμό και με την προμήθεια απορριμματοφόρων, όπως επικαλείται λανθασμένα όμως, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής αφού με ανάθεση σε ιδιώτη γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, ενώ για την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι  στηρίζεται σε λανθασμένη εκτίμηση και ερμηνεία του νόμου για την προκήρυξη 3Κ/2018, αλλά  και του προγράμματος «Φιλόδημος» για προμήθεια απορριμματοφόρων από τους ΟΤΑ, όταν σαφώς αυτά εξαιρέθηκαν και επιτρέπονται μόνο μηχανήματα έργου και άλλα οχήματα.

Ο Δήμος Ζαγορίου δεν διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό για να κάνει με ίδια μέσα την αποκομιδή στα δεκάδες χωριά και σε μια τεράστια έκταση. Από τις  7 εκκρεμείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μόνο οι 3 αφορούν, προσωπικό καθαριότητας (2 θέσεις) και εργάτες  καθαριότητας (1 θέση) και δεν ζητήθηκαν περισσότερες δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο εξοπλισμός για να γίνει από το Δήμο η αποκομιδή.

 «Ο Δήμος Ζαγορίου ως τουριστικός δεν μπορεί να μείνει χωρίς αποκομιδή και θα επιμείνει στη συνέχιση της διαδικασίας ανάθεσης σε ιδιώτη με διαγωνισμό, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μη διαθέτοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό για να ανταποκριθεί με ίδια μέσα», τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αφορά πολλούς δήμους, στο Νομό Ιωαννίνων και στη χώρα και απαιτείται η παρέμβαση της ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών για να βρεθεί συνολική λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ