Στο χάος η Αλβανία και εκλογές για… έναν!

Στο χάος οδηγεί την Αλβανία ο Ράμα με την επιλογή του να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές μόνο με τη συμμετοχή του δικού του κόμματος. Οι συγκρούσεις σε όλη την χώρα μαίνονται και διπλωματικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για όσα θα συνοδεύσουν τις εκλογές παρωδία της Κυριακής. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται την συμμετοχή ενώ από τις εκλογές απέχει και η Ελληνική μειονότητα, η οποία παραδοσιακά κερδίζει δήμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι μοιράζει χρήματα αλλά και όπλα!

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μετέθεσε την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα επέμεινε ότι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνον αφού τιμωρηθούν όσοι κατηγορούνται για νοθεία προηγούμενων αναμετρήσεων και παραιτηθεί ο Ράμα. Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν κανονικά την Κυριακή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα διοργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τα μέσα Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας νοθεία και εξαγορά ψήφων σε προηγούμενες αναμετρήσεις και ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι διαδηλώσεις πήραν σε αρκετές περιπτώσεις βίαιο χαρακτήρα, αλλά δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ράμα. Διάχυτη είναι η ανησυχία για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στη διάρκεια της αυριανής ημέρας, καθώς ο Μπάσα διαμηνύει ότι «δεν θα υπάρξουν εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση».

Η αντιπολίτευση ήλεγχε μέχρι τώρα 27 περιφέρειες της χώρας, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε υπό τον έλεγχό του 34. Αν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει, όπως έχει εξαγγείλει, την αναμέτρηση, οι σοσιαλιστές υποψήφιοι θα αναδειχθούν νικητές χωρίς αντίπαλο σε 35 περιφέρειες, ενώ στις υπόλοιπες θα αντιμετωπίσουν υποψηφίους μικρότερων αριστερών ή κεντροδεξιών κομμάτων.

Η ατμόσφαιρα πολιτικής ανωμαλίας στην Αλβανία έχει ήδη συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει αναβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ