Στο προσκήνιο και πάλι το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων

KALOGIANNHS1Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων επαναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης, με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη.

Στην επιστολή του (υπ’ αρ. πρωτ6. 11193/2012, συνημμένη) ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρεται αρχικώς στο ιστορικό του Ρυθμιστικού, το οποίο ξεκίνησε το 2004 όταν ο ίδιος είχε αναλάβει καθήκοντα του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με αρμοδιότητα τη Χωροταξία και το Περιβάλλον.

Τονίζει ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, με ενσωματωμένες τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αναλύει το μακροπρόθεσμο όραμα για τα «Ιωάννινα ως ανοιχτή πόλη, ευρωπαϊκή λειτουργική αστική περιοχή, κέντρο διοίκησης και κόμβο ανάπτυξης». Εισάγει δε πολύ σημαντικές καινοτομίες στο χωροταξικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως είναι η δημιουργία:

1. Πάρκου Πρασίνου και Πολιτισμού σε ολόκληρη την έκταση του σημερινού στρατοπέδου Βελισσαρίου, το οποίο θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και εστία πολιτισμού για τα Ιωάννινα.

2. Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου, Τουρισμού και Αναψυχής, έκτασης 140 ha, στα όρια Ιωαννίνων και Ανατολής, με ήπιες χρήσεις μετά από «διαγωνισμό για πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, αρχιτεκτονικής σύνθεσης και διαμόρφωσης τοπίου».

3. Οικολογικού Πάρκου περιμετρικά της λίμνης.

4. Τεχνόπολης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα Νοσοκομεία, το Τεχνολογικό Πάρκο, το ΤΕΙ, τις τοπικές δομές γεωργικής έρευνας (Γαλακτοκομική Σχολή, ΕΘΙΑΓΕ), όπου θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας, επιχειρήσεων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Η Τεχνόπολη έχει θεσμοθετηθεί από το 2009 στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Μπιζανίου.

5. Βιώσιμου συστήματος μεταφορών στην πόλη και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, που θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα το τραμ Ιωαννίνων, τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

Ο Σταύρος Καλογιάννης υπογραμμίζει ότι η Β΄ φάση του Ρυθμιστικού, όπως είχε διαμορφωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από εξαντλητική διαβούλευση, είναι η μόνη ρεαλιστική και αμέσως εφαρμόσιμη λύση και δίνει τις κατευθύνσεις, για να προχωρήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πρώην δήμων Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος και οι πολεοδομικές μελέτες οικισμών του λεκανοπεδίου που εκκρεμούν επί μακρόν.

Επισημαίνει ότι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου θα γίνεται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ), ο οποίος ενώ είχε ιδρυθεί το 2009 αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή του ορίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες, τον Μάιο του 2012.

Τέλος τονίζει ότι η απραξία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ επί 2 ½ χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, είναι εντελώς αδικαιολόγητη καθώς δεν έπραξε το παραμικρό για τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού.

Ο Σταύρος Καλογιάννης επαναλαμβάνει τη θέση ότι αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου πρέπει να εκδοθεί και το Π.Δ. για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του Ρυθμιστικού, το οποίο επίσης εκκρεμεί επί μακρόν. Άλλωστε, μετά το Ν. 3937/2011 «περί βιοποικιλότητας», με τον οποίο εντάχθηκε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στο δίκτυο «Natura 2000», για να προχωρήσει η έκδοση του Π.Δ. πρέπει να αναθεωρηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της λίμνης, η οποία έχει εκπονηθεί προ δεκαπενταετίας.

«Σε ό,τι με αφορά», καταλήγει στην επιστολή του ο Σταύρος Καλογιάννης, «είμαι στην απόλυτη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και σχετική ενέργεια».

Στο πλαίσιο προώθησης του Ρυθμιστικού, ο Σταύρος Καλογιάννης συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων κ. Κώστα Τζιμογιάννη με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού. Ο Σταύρος Καλογιάννης υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση για την προώθηση του Ρυθμιστικού και στο πλαίσιο αυτό ορίστηκε για τις επόμενες ημέρες συνάντησή τους με τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Στ. Καλαφάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ