Στο δρόμο της υλοποίησης η ανάπλαση της Όασης

OASH_1Το πιο καθοριστικό βήμα για την αναβίωση του ιστορικού χώρου της Όασης έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, το οποίο κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου και την πρόταση για ένταξη χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχει εγκριθεί ήδη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και προβλέπει βήμα- βήμα την αποκατάσταση του κτιρίου που σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης και την λειτουργία του ως καφενείο- εστιατόριο.

Σύμφωνα με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής ο πλήρης πλέον φάκελος της Όασης θα κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ και αναλυτικά προβλέπει:

– 1ο υποέργο: Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, φύτευση) με προϋπολογισμό 2.040.000 ευρώ.

– 2ο υποέργο: Προμήθεια εξοπλισμού κουζίνας με προϋπολογισμό 160 χιλιάδες ευρώ.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής βασικοί εισηγητές ήταν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς και ο Πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης.

«Από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της Όασης και όπως είχαμε δεσμευτεί, στόχος μας ήταν να αναβιώσει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αστικής Ανάπλασης και εκπονήθηκε η μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για τη λειτουργία ως καφενείο κι εστιατόριο. Άλλωστε το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς τη χρήση», τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη στιγμή για την πόλη και μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από την δουλειά που προηγήθηκε είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της Όασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας υπερασπίστηκε την πρόταση της παράταξής του για την δημιουργία στο χώρο της Όασης δημοτικής πινακοθήκης και καφενείου ενώ επανέλαβε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι όραμά του ήταν το γκρέμισμα του κτιρίου και η ενσωμάτωση του χώρου με την κεντρική πλατεία.

Κεντρικός εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Σίντος, ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Υπέρ της αποκατάστασης του κτιρίου και της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ τάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας, ζήτησε όμως η λειτουργία του καφενείου- εστιατορίου να γίνει από το Δήμο και να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης υποστήριξε ότι πίσω από την πρόταση της αποκατάστασης υποκρύπτεται η ιδιωτικοποίηση της Όασης και κατέθεσε συνολικότερη πρόταση για τους δημόσιους χώρους.

Τις θέσεις του ΤΕΕ κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης. Όπως είπε ο κ. Παπαβρανούσης η μελέτη που παρουσιάστηκε σέβεται απολύτως το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Άρη Κωνσταντινίδη, ενώ τόνισε ότι παρέχεται η δυνατότητα διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου με τρόπο που θα είναι απόλυτα συνυφασμένος με την ιδέα ενοποίησης του κέντρου της πόλης.

Στη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης και στην προσπάθειά της να παρουσιάσει την Όαση ως έργο της δικτατορίας δόθηκε σκληρή απάντηση από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ενώ τονίστηκαν με έμφαση οι τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Όαση.

«Η Όαση ήταν μία από τις ναυαρχίδες του κ. Γκόντα. Όμως δεν μας είπε ποιος έχει την ευθύνη για την πλήρη καταστροφή του χώρου. Δεν μας είπε ποιος έχει την ευθύνη για τη μη καταβολή των ενοικίων από τον προηγούμενο μισθωτή. Δεν μας είπε ποιος τον άφησε να φύγει νύχτα παίρνοντας όλο τον εξοπλισμό. Κάποτε όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους… Όλες οι ναυαρχίδες του κ. Γκόντα έχουν βουλιάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μωυσής Ελισάφ.

«Λυπάμαι γιατί δεν μπορείτε να κατανοήσετε τη σημασία αυτού του έργου. Ακολουθήσατε μία πολιτική που άφησε ερείπια. Ο χώρος αυτός είναι συνδεδεμένος με την ιστορική μνήμη της πόλης. Και θα αναβιώσει. Την άνοιξη του 2014 θα είναι και πάλι σε λειτουργία» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, παρότι η αρτιότητα της μελέτης που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες αναγνωρίστηκε από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από την παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας. Ο κ. Σκοπούλης ψήφισε την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος.

Υπερψηφίστηκε από το σύνολο των μελών της Δημοτικής Αρχής και από τον κ. Δημήτρη Τασούλα με τις παρατηρήσεις που είχε καταθέσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ