Στοιβάζουν τους μετανάστες σε παλιά πτηνοτροφεία

LATHROMETANASTESΉταν τα Χριστούγεννα του 2007, που κάποιοι Ρουμάνοι μετανάστες ήρθαν στην Άρτα, να εργαστούν στην συγκομιδή πορτοκαλιού… Καμιά τριανταριά περίπου, μεγάλοι, μικρά παιδιά και βρέφη ακόμη στοιβάχτηκαν, σ’ ένα παλιό πτηνοτροφείο, για να μείνουν όσο διάστημα θα έχουν μεροκάματο. Δεν χρειάστηκε πολύ…

Την δεύτερη κιόλας μέρα, κάποιο βραχυκύκλωμα στο φθαρμένο πίνακα του ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν η αιτία και παρά λίγο, οι τριάντα και πλέον μετανάστες, κάηκαν ζωντανοί.

Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Άρτας με εγκαύματα, ενώ μετά το τραγικό συμβάν, έδειξε την… ευαισθησία της, η τοπική κοινωνία, που έτρεξαν όλοι εκεί ια να δηλώσουν την… συντριβή της ψυχής τους με το περιστατικό που συνέβη…

Τι σημασία έχει αυτή η ιστορία σήμερα; Την θυμίζουμε για να υπενθυμίσουμε σε όλους τους παράγοντες, μιας εξέλιξη με τους λαθρομετανάστες της περιοχής μας, η οποία είναι η ίδια ακριβώς.

Μας πληροφορούν λοιπόν, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Κωστακιών άνοιξε τέτοια… φάμπρικα. Κάποιοι ιδιοκτήτες εγκαταλειμμένων πτηνοτροφείων, βρήκαν τον τρόπο να αξιοποιήσουν την περιουσία τους! Νοικιάζουν τα παλιά πτηνοτροφεία «με το κεφάλι» σε πακιστανούς, αφγανούς και ότι άλλο κυκλοφορεί στην περιοχή.

Ούτε που να το συζητάς, για τις συνθήκες διαμονής των δυστυχισμένων μεταναστών! Με χίλιους κινδύνους και μέσα στην εξαθλίωση ζουν, αλλά κάθε ημέρα πρέπει να καταβάλλουν το… ενοίκιο. Αν δεν πληρώσει κάποιος την μία μέρα, δεν έχει ύπνο την επόμενη.

Η εξαθλίωση στο απώγειό της! Όμως Τα ψέματα κάποτε πρέπει να τελειώνουν. Η αστυνομία, η αγροφυλακή (ναι υπάρχει αυτή η υπηρεσία ακόμη) και όσοι άλλοι θεωρούν εαυτόν αρμόδιο, θα πρέπει να ψάξουν την καταγγελία, που έγινε στην «Γ» από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν την εικόνα και θλίβονται.

Εμείς εδώ είμαστε και το θέμα θα το θυμίζουμε, για να μην ζήσουμε και πάλι, όσα έγιναν τα Χριστούγεννα του 2007, λίγο έξω απ’ τους Κωστακιούς.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο!

Μια παράμετρος του συνολικού προβλήματος της παραμονής στην περιοχή των οικονομικών μεταναστών, είναι όσοι αποτελούν θύματα της… εξυπνάδας κάποιων ντόπιων που τους νοικιάζουν τα παλιά και εγκαταλειμμένα πτηνοτροφεία, «με το κεφάλι». Πέντε ευρώ, ο ένας την ημέρα, ας πούμε…

Το ρεπορτάζ της «Γ» είναι κατατοπιστικό και στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μα συστηματική έρευνα απ’ τις αρμόδιες αρχές, που κάποτε, κάτι πρέπει να κάνουν.

Ο τρόπος, που οι ντόπιοι συμπεριφέρονται στους μετανάστες, μπορεί να αποτελέσει και «αιτία πολέμου», γιατί οι μετανάστες δυστυχισμένοι είναι, δεν είναι βλάκες… Άλλωστε ανάλογες συμπεριφορές σε άλλες πόλεις, έφεραν τα πιο περίεργα αποτελέσματα και είχαμε ως απολογισμό γεγονότα που κανένας δεν περίμενε…

Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με τους μετανάστες. Το πρόβλημα είναι εθνικό και στο σύνολό του, μόνο με κεντρικές επιλογές μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τοπικά πρέπει να περιμένουμε, να μην κάνουμε το ελάχιστο, ώστε να καλυτερέψει η σχέση ντόπιων και μεταναστών, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Αυτή την έκκληση κάνει εδώ και χρόνια η «Γ», αλλά κανένας δεν ακούει. Ακούνε μόνο, όταν κινδυνεύουν ζωές και δείχνουν τους υπερευαίσθητους! Και νομίζουν ότι έτσι ξεγελάνε τον κόσμο, που απαιτεί παρεμβάσεις και λύσεις στα προβλήματα.

Κι άλλη… πατέντα!

Κι άλλη αρτινή πατέντα! Παίρνουν τους πακιστανούς για δουλειά και μετά δεν τους πληρώνουν το μεροκάματο, τους απειλούν για αστυνομίες και άλλα τέτοια, με αποτέλεσμα, όσοι αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση, να είναι έξω φρενών και κανένας να μην γνωρίζει πως μπορεί να αντιδράσει.

Είπαμε ότι δημιουργούν οι μετανάστες προβλήματα, αλλά δεν είναι και αθώοι, όσοι τους εκμεταλλεύονται κατά τον τρόπο που περιγράφουμε.

Οι ίδιοι οι μετανάστες συζητούν το πρόβλημα μεταξύ τους και είναι σίγουρο πως κάποιοι εξ αυτών θα αντιδράσουν, αλλά δεν ξέρουμε πως.

Οπότε και όσοι το παίζουν ξύπνιοι, ας έχουν στο μυαλό τους και τις πιθανές αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: Γνώμη της Άρτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ