Στη Βουλή η δομή προσφύγων της Άρτας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με την δομή φιλοξενίας προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθεί στην Άρτα.

Η κ. Γεροβασίλη απευθύνεται στους Υπουργούς Μετανάστευσης, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη κάνοντας λόγο για επικίνδυνους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνει ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα ο χώρος που θα κατασκευαστεί η δομή καθώς έχει προκληθεί ήδη αναστάτωση στην κοινωνία, ποια θα είναι η δυναμικότητά της και αν θα είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου.

Ιδίως, ως προς την περιοχή που έχει επιλεγεί να δημιουργηθεί η σχετική δομή στην Άρτα οφείλει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προδιαγραφές της αξιοπρεπούς και οργανωμένης διαβίωσης των προσφύγων / μεταναστών ώστε να τελούν και σε αρμονική συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία αλλά και ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωσή τους, σημειώνει η κ. Γεροβασίλη.

Είναι αναγκαιότητα στην περιοχή δημιουργίας της δομής να υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, να βρίσκεται σε κατάλληλη τοποθεσία, ώστε π.χ. να μην πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα (όπως συμβαίνει με μερικές από τις προταθείσες περιοχές).

Είναι ακόμη αναγκαίο να ενισχυθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και Πυροσβεστικός Σταθμός σε προσωπικό κατ’ αναλογίαν αύξησης του τοπικού πληθυσμού, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας.

Ακόμη πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που πρόκειται να εγκατασταθεί και αντίστοιχα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες και ιδίως η εκπαίδευση των παιδιών αλλά και η ύπαρξη διερμηνέων, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και συνύπαρξη των ανθρώπων αυτών με την τοπική κοινωνία.

Τέλος, τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχουν εξαγγελθεί πρέπει να αποδοθούν σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και να τελούν σε αιτιώδη συνάφεια με τις ανάγκες που θα προκαλέσει η ίδρυση και λειτουργία της συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας στην τοπική κοινωνία, υπογραμμίζει η βουλευτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ