Στη θέση τους οι νέοι Υπουργοί, οι πρώτες δηλώσεις

YPOYRGIKO_SAMARAΑπό το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η παράδοση και παραλαβή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας η οποία προέκυψε έπειτα από ένα τετραήμερο έντονων διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν ώς την τελευταία στιγμή.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται από το πρωί και ενημερώνεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης

«Η λέξη – κλειδί για την ανάπτυξη είναι η εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνοντας καθήκοντα. «Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών» είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα για να εξαλειφθεί το συστημικό ρίσκο.

«Θέλουμε ένα καινούριο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα για να εκπλήξουμε θετικά. Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την συνεργασία των τριών κομμάτων» τόνισε.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Τη διασφάλιση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς του στρατεύματος προς τον ελληνικό λαό, έθεσε ως προτεραιότητες ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, παραλαμβάνοντας τα καθήκοντα από τον απελθόντα υπηρεσιακό υπουργό Φραγκούλη Φράγκο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χώρα θα καταφέρει να ανασυγκροτηθεί. «Θα ξαναδώσουμε χαρά στον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να αφήσουμε πίσω κομματικούς διαχωρισμούς και μικροπολιτικές επιδιώξεις του παρελθόντος και ευχήθηκε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά να μπορέσει να επιτελέσει το σκοπό της διότι πρόκειται για εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί.

Τόσο ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο απελθών Φράγκος Φραγκούλης επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για οιαδήποτε παραχώρηση σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας, ή διολίσθηση σε θέματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η οικονομική κρίση να μην περάσει στις Ένοπλες Δυνάμεις να μη γίνει εθνική κρίση, διότι «τα πλήγματα σε θέματα εθνικής κυριαρχίας πολύ δύσκολα θεραπεύονται».

Για το θέμα των απωλειών του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί στο «να αποκαταστήσουμε στην πορεία του χρόνου αυτές τις μαύρες τρύπες, που απορρέουν από τις οριζόντιες περικοπές». Επίσης, δήλωσε ότι η κοινωνικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων προς τον πολίτη θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν.

Στο υπουργείο Εσωτερικών

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις τρεις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του. Αυτές, όπως είπε, θα είναι η διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτείας με εκσυγχρονισμένη δημόσια διοίκηση, η δημιουργία ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και η διαμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ώστε να παύσει η χώρα να είναι αποθήκη ψυχών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών

Το έργο σας δεν θα είναι εύκολο, καθώς η κρίση που πλήττει τη χώρα δεν άφησε αλώβητη την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης παραδίδοντας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου.

Εκφράζοντας στον διάδοχό του την «εκτίμησή του και την αγάπη του», σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιστρέφει «σ’ έναν γνώριμο χώρο, όπου έχει τις ρίζες του και τον οποίο ποτέ δεν ξέχασε». Επισημαίνοντας εξάλλου τη δυσκολία της συγκυρίας, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε πως «η ισχυρή διεθνής θέση μιας χώρας είναι προϋπόθεση για την άσκηση μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής».

«Στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αναλαμβάνω την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής με πλήρη επίγνωση της εθνικής σημασίας αυτής της αποστολής» δήλωσε από την πλευρά του ο νέος ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, στόχος είναι να ξαναβρεί η χώρα το κύρος και τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και το διεθνές περιβάλλον και προϋπόθεση γι’ αυτό -όπως υποστήριξε- είναι η δημιουργία εθνικού μετώπου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

Στο υπουργείο Εργασίας

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στον Γιάννη Βρούτση, ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης τόνισε ότι η κατάσταση στο χώρο της εργασίας είναι εκρηκτική, πως επιχειρήθηκε η σύγκλιση και η αναζήτηση λύσεων, αλλά -όπως είπε- κάποιοι δεν θέλησαν να καταλάβουν. Ωστόσο, συνέχισε, η σύγκλιση πρέπει να αναζητείται ανά πάσα στιγμή.

«Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί στο υπουργείο αναλαμβάνουν άνθρωποι με ιδέες, προτάσεις και πρόγραμμα. Πιστεύω ότι θα δώσουν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα» πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε:

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο της ψυχικής μου αναζήτησης, θα υπερασπιστώ την ιδέα αποκατάστασης του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων, πρόκειται για προσωπική δέσμευση».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως κεντρικοί στόχοι του υπουργείου είναι η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και το θέμα της μετενέργειας. Ειδικότερα για τους μισθούς, ο κ. Βρούτσης είπε ότι στόχος είναι να εναρμονισθούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Στο υπουργείο Υγείας

Παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επισήμανε ότι αυτό που προέχει για την πολιτική ηγεσία είναι να εργαστεί σκληρά με την αξιοποίηση των υπηρεσιακών παραγόντων και να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών και τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία θα παλέψει με ευθύτητα, ειλικρίνεια, χωρίς κομματικές διακρίσεις, και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

Στο υπουργείο Παιδείας

«Ξεκινάμε από σήμερα σκληρή δουλειά με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο», είπε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς αναγέννηση. «Να κρατήσουμε ζωντανό το εκπαιδευτικό σύστημα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπου χρειάζεται και να εφαρμόσουμε όσα σχεδίασαν οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, διότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια» είπε, μεταξύ άλλων.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας και παρά την ένδεια μέσων, η αφοσίωση και η αυταπάρνηση με την οποία εργάζονται, αποδεικνύουν το υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον συνάνθρωπο που τους διακατέχει» δήλωσε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας:

«Τα δύο έτη που είχα την τιμή να ηγούμαι της Ελληνικής Αστυνομίας και τους οκτώ μήνες που από διάφορες θέσεις βρέθηκα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αντιμετωπίστηκαν πρωτόγνωρες προκλήσεις, στις οποίες ανταποκριθήκαμε με αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία. Σας καλώ να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος, τον ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα να υπηρετείτε τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στα παιδιά μας, στην πατρίδα μας».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα κινηθεί είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και την ΕΕ και η επίλυση των υπηρεσιακών προβλημάτων των αστυνομικών.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος

«Η πατρίδα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση […]. Θα εργαστούμε». Με αυτές τις φράσεις ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, εξέφρασε τη δέσμευσή του για σκληρή δουλειά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των πολιτικών του υπουργείου, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΚΑ από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, πρύτανη του Παντείου, Γρηγόρη Τσάλτα.

Στο έργο του υπουργείου «τεράστιο ρόλο παίζει ο άνθρωπος» ανέφερε ο νέος υπουργός και έκανε λόγο για υπουργείο πολυσχιδές και με πολλές επικαλύψεις με άλλα υπουργεία. Ο κ. Λιβιεράτος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον προκάτοχό του «σε σχέση με το έργο του και το ήθος του», καθώς επίσης και τη χαρά του για την επικείμενη συνεργασία του με τον αναπληρωτή υπουργό και πρώην υπεύθυνο του τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, και τον υφυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Στο υπουργείο Τουρισμού

Την πεποίθηση ότι ο Τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής και πρωταγωνιστής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, διατύπωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την τελετή παραλαβής του νέου, αυτόνομου πλέον, υπουργείου.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η νέα υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει συλλογική προσπάθεια, διευκρινίζοντας ότι μεμονωμένες ενέργειες δεν προωθούν τον Τουρισμό.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της, η νέα υπουργός υπογράμμισε ότι κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για έκτακτο σχέδιο άμεσης ενεργοποίησης (πρόγραμμα εκατό ημερών) σημειώνοντας «ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι συνθήκες επιβάλλουν έργα και όχι λόγια», επισήμανε.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας

Κάλεσμα προς τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας για ανοιχτή και έντιμη συνεργασία, όπως την χαρακτήρισε, απηύθυνε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος παρέλαβε από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στο χαιρετισμό του είπε πως στόχο έχει να δοθούν μικρές κα μεγάλες μάχες για να πετύχει μικρές και μεγάλες νίκες, να υποστηριχθεί η ποντοπόρος ναυτιλία και σημείωσε πως μια από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η ακτοπλοΐα καθώς, όπως τόνισε, τα πλοία στα λιμάνια είναι σύνδεσμοι ζωής.

Ο νέος υπουργός αλλά και ο υφυπουργός Γιώργος Βερνίκος αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στην επιστροφή του Λιμενικού Σώματος στο επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας.

Στο υπουργείο Πολιτισμού

«Το ενιαίο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν αποτελεί υποβάθμιση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Αντιθέτως, αποβλέπει στην αξιοποίηση των συνεργιών. Επενδύουμε στον Πολιτισμό, που τον θεωρούμε τη δυναμική μας ταυτότητα στη δημιουργική μας πορεία προς το μέλλον».

Με αυτά τα λόγια ο νέος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρέλαβε το μεσημέρι από την υπηρεσιακή υπουργό, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, και τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, το υπουργείο της οδού Μπουμπουλίνας, στο οποίο έφτασε συνοδευόμενος από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα και τους υφυπουργούς, Θ. Παπαθεοδώρου και Γ. Ιωανννίδη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τον Πολιτισμό, αλλά και την αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους του υπουργείου: «Στην περιπέτεια που θα ζήσουμε μαζί, να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον για κάτι καλύτερο και ελπιδοφόρο» είπε.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης

«Δεν υπάρχουν μάγοι, κι αν υπάρχουν εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Θα δώσουμε λύσεις εκεί που προσδοκά η κοινωνία, στη Δικαιοσύνη. Θα επιδιώξουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν υπάρξουν λύσεις, εγώ δεν έχω θέση στο υπουργείο».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους υπαλλήλους του υπουργείου.

Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί επιλογή του, που στηρίζεται, όπως είπε, στην ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα λύσεις για να αποκτήσει το δικαστικό σύστημα το κύρος που του αξίζει.

Ο ίδιος επισήμανε, ότι η πραγματικότητα πλέον, είναι σκληρή και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα.

«Πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούλιο πρέπει να έχουμε μια συνάντηση για να βρούμε λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε και στους δικηγόρους για να επισημάνει, ότι θα αναζητηθούν λύσεις για το εισόδημά τους και ξεκαθάρισε πως αδιαφορεί για τα σχόλια που ενδεχομένως υπάρξουν, ότι είναι ευνοϊκά προσκείμενος προς τον συγκεκριμένο κλάδο, λόγω του ότι υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Η ακτινογραφία της κυβέρνησης

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αποτελείται από 39 μέλη (17 υπουργούς και 22 αναπληρωτές και υφυπουργούς), ενώ μόνο δύο γυναίκες -η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Φωτεινή Σκοπούλη- ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο.

Η ΝΔ κυριαρχεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς αριθμεί 29 μέλη. Το ΠΑΣΟΚ έχει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς, τους Θ. Τσαυτάρη και Ευ. Λιβιεράτο, και άλλους τρεις υφυπουργούς, τους Δ. Ελευσινιώτη, Δ. Κούρκουλα και τον Γ. Βερνίκο, ενώ η ΔΗΜΑΡ τοποθέτησε στην κυβέρνηση δύο υπουργούς, τους Α. Μανιτάκη και Α. Ρουπακιώτη, και δύο υφυπουργούς, τη Φ. Σκοπούλη και τον Θ. Παπαθεοδώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ