Στη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες κατέθεσε ο Περιφερειάρχης

koukouli klopi

Η ταύτιση των κλεμμένων εικόνων σε γκαλερί του Λονδίνου, που αποτελεί κομβικό σημείο στη δικογραφία, ήταν αυτή που προκάλεσε ένταση κατά την ακροαματική διαδικασία που εξελίσσεται στο Εφετείο Ιωαννίνων.

Ο γκαλερίστας είχε κατονομάσει ως προμηθευτή των εικόνων αυτών έναν από τους κατηγορούμενους, επιχειρηματία από την περιοχή των Τρικάλων, ο οποίος ωστόσο ισχυρίζεται ότι ανήκουν στην προσωπική του συλλογή.

Από τους βασικούς μάρτυρες είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος κατέθεσε στο Δικαστήριο όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις δικές του έρευνες, τις πληροφορίες, τις συνομιλίες που είχε με τους κατηγορουμένους, ενώ ανέφερε πως τα κλειδιά από τις περισσότερες εκκλησίες που λεηλατήθηκαν, τα είχε ο αρχιμανδρίτης που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος, με την ιδιότητα που είχε του πρωτοσύγκελου.

Μετά τις κλοπές των εικόνων ο περιφερειάρχης, ως νομάρχης εκείνη την περίοδο του 2009-2010 ανάρτησε στο διαδίκτυο τις εικόνες που εκλάπησαν.

Το εγχείρημα έφερε γρήγορες εξελίξεις στην υπόθεση. Μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, έγινε γνωστό πως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την επιστροφή εικόνων από την Ρωσία. Πρόκειται για εικόνες που έχουν κλαπεί από την Ήπειρο και πουλήθηκαν σε Ρώσο συλλέκτη σε γκαλερί στην Γερμανίας. Ο συλλέκτης στην συνέχεια, φέρεται να τις δώρισε σε Μουσείο και στο Πατριαρχείο της Ρωσίας.

Η δίκη διακόπηκε, θα συνεχιστεί την Παρασκευή ενώ φαίνεται ότι θα απαιτηθούν αρκετές ακόμη συνεδριάσεις του δικαστηρίου ως την ολοκλήρωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ