Στα χωριά της μειονότητας η Ελληνίδα Πρέσβης

Τριήμερη περιοδεία σε διάφορες περιοχές όπου ιστορικά, με σημαντική αριθμητική παρουσία και οργανωμένες κοινότητες ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, πραγματοποίησε η Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου.

Οι επισκέψεις έγιναν με την ανάληψη των καθηκόντων της και σ’ αυτές συνοδευόταν από την Σύμβουλο της Πρεσβείας Βάλια Πενταρβάνη, τον Προιστάμενο του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Αλέξανδρο Μπούζη καθώς και από τον Γενικό Πρόξενο στο Αργυρόκαστρο Λάμπρο Κακκίση.

Η Πρέσβυς επισκέφθηκε τη Νάρτα στον κόλπο της Αυλώνας, τους Δρυμάδες και τη Χιμάρα, τη Νίβιτσα, το Δέλβινο, τη Λειβαδιά και το Μουρσί, καθώς και τους Αγίους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο. Σε όλες αυτές τις κοινότητες παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλης Κάγιος και ο  Πρόεδρος του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες.

Οι συναντήσεις με κατοίκους, αλλά και τοπικά στελέχη της Οργάνωσης που εκφράζει πολιτικά την ΕΕΜ ήταν μια καλή ευκαιρία γνωριμίας, αλλά και ενημέρωσης της επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Αλβανία για θέματα που άπτονται των γενικών δικαιωμάτων του γηγενούς Ελληνισμού και, κυρίως, για ζητήματα της καθημερινότητας των ελληνικών κοινοτήτων. Ειδική αναφορά υπήρξε στις υποθέσεις της κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας στις εν λόγω περιοχές και ιδιαίτερα τις παράκτιες περιοχές. Από τους φορείς της ΕΕΜ αναφέρθηκαν τόσο τα προσκόμματα που προβάλλει η διοίκηση στην εγγραφή αυτών των περιουσιών, όσο και οι απροκάλυπτες διαδικασίες υφαρπαγής προς αξιοποίηση.

Συζήτηση έγινε επίσης για την επικείμενη Απογραφή Πληθυσμού που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος. Η Πρέσβυς ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή, σπουδαίας σημασίας για την ΕΕΜ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και να αποφευχθούν πρακτικές, που είχαν σημαδέψει την Απογραφή του 2011. Γενική ήταν η συμφωνία σε ό,τι αφορά στην ανάγκη αναβάθμισης της παιδείας για τα μέλη της ΕΕΜ και από πλευράς της Πρέσβεως υπήρξε, εκ νέου, διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συνδράμει προς την  κατεύθυνση αυτή, ενώ μελετώνται τρόποι πιο ουσιαστικής παρουσίας στο συγκεκριμένο τομέα που είναι, εξάλλου, ζωτικής σημασίας για την ΕΕΜ και τη διαιώνιση της παρουσίας της.

 Σε ό,τι αφορά θέματα της καθημερινότητας έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, και ανά περιοχή: (α) στο ζήτημα της έλλειψης οικονομικών δραστηριοτήτων που έχει, ως συνέπεια, την απομάκρυνση των πληθυσμών, (β) στην επείγουσα ανάγκη να παρέμβουν οι αλβανικές αρχές για τη βελτίωση των οδικών υποδομών, διότι η σημερινή κατάσταση αφήνει σε απόλυτη απομόνωση σημαντικές ιστορικές κοινότητες των Ελλήνων, (γ) στα θέματα δημόσια ασφάλειας κ.ά. Αναφέρθηκαν, επίσης, θέματα που συνδέονται με τις ελληνικές Αρχές όπως αυτά της παροχής ειδικών επιδομάτων για τους συνταξιούχους που ζουν στα μέρη μας, την έκδοση ΑΜΚΑ για τα μέλη της ΕΕΜ, που επίσης διαμένουν μόνιμα και οικογενειακώς εδώ, την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των παρεχόμενων υποτροφιών για σπουδαστές ομογενείς στα ελληνική πανεπιστήμια.

Ειδική συνάντηση συνεργασίας υπήρξε στα Γραφεία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στους Αγίους Σαράντα, καθώς και στα Προεδρεία των Παραρτημάτων της Οργάνωσης στο Αργυρόκαστρο και στη Χιμάρα. Από πλευράς του Προέδρου της Οργάνωσης κ. Κάγιου εκφράστηκαν οι θερμές ευχαριστίες για την τιμή της επίσκεψης και της συνάντησης εργασίας με την κυρία Πρέσβυ, αλλά και για το σύνολο της συνδρομής που παρέχεται προς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα απ’ την ελληνική Πολιτεία. Η κυρία Πρέσβυς διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη στους αγώνες και στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕΜ για το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο και της προσέγγισης της Αλβανίας προς την ΕΕ και τα πρότυπά της.

Η επίσκεψη της Πρέσβεως και του κλιμακίου που τη συνόδευε, αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για την επισήμανση των προβλημάτων της ΕΕΜ, τη σωστή ενημέρωση για τη γενική και την επί μέρους κατάσταση και, ως εκ τούτου, αποτελεί καλή βάση για τη συνέχιση της επικοινωνίας και της συνεργασίας για την αναζήτηση λύσεων.

Από πλευράς των στελεχών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ έγινε, επίσης, αναφορά στο γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα που έχει άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕΜ, τόσο για τον πολιτικό και δημόσιο βίο της όσο και για την καθημερινότητα των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ