Στα τρόφιμα μεταφέρεται το πληθωριστικό άλμα

souper market

Η ακρίβεια στα τρόφιμα προβληματίζει τα νοικοκυριά, με τα στελέχη της αγοράς να μιλούν για χειρότερες ημέρες από το φθινόπωρο

Η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι ο νέος εφιάλτης των νοικοκυριών με τον κλαδικό δείκτη να αυξάνεται κατά 13% -σαφώς περισσότερο συγκριτικά με τον μέσο δείκτη που τον Ιούλιο αυξήθηκε τελικώς κατά 11,6%- και τα στελέχη της αγοράς να μιλούν για χειρότερες ημέρες από το φθινόπωρο.

Μπορεί το +11,6% να είναι ελαφρώς μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με το +12,1% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούνιο, ωστόσο, αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων μιλούν για νέο κύκλο ανατιμήσεων από το φθινόπωρο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε πλέον σε έναν δεύτερο κύκλο ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης που εκτείνονται πέρα από τον τομέα της ενέργειας. Έτσι, για τον Ιούλιο είχαμε:

1. Ανατίμηση 16,7% στο ψωμί και στα δημητριακά

2. Αύξηση 16,7% στα κρέατα

3. Αύξηση 16,4% στα γαλακτοκομικά και στα αυγά

4. Αύξηση 27,3% στα έλαια και στα λίπη

5. Αύξηση 13,4% στα λαχανικά

6. Αύξηση 11% στα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού

Αυτά δείχνουν ότι ο λογαριασμός του supermarket είναι ο νέος “πονοκέφαλος” για τα νοικοκυριά που έρχεται να προστεθεί στα βάρη από τα καύσιμα κίνησης, τον λογαριασμό του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η ενέργεια ήταν και πάλι ο πρωταγωνιστής της ακρίβειας καθώς επηρεάζει και τα πέντε προϊόντα που εμφάνισαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη αύξηση.

Έτσι είχαμε ανατίμηση 178,9% στο φυσικό αέριο, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης (και ας μην πωλείται), 62,3% στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, 55,8% στον ηλεκτρισμό και 33% στα καύσιμα και στα λιπαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ