Στα προ πανδημίας επίπεδα ο τζίρος

estiasi

Στα προ πανδηµίας επίπεδα επέστρεψε το α΄ τρίμηνο του 2022 ο τζίρος των καταλυμάτων και της εστίασης, παρά το γεγονός της ύπαρξης κατά το εξεταζόμενο διάστημα περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο καταγράφεται συγκράτηση στον τζίρο σε σύγκριση με το 2019, πιθανόν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των περικοπών στις δαπάνες στις οποίες προβαίνουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, οι δύο παραπάνω κλάδοι αναμένεται να ευνοηθούν σημαντικά από την τουριστική κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα είναι πολύ αυξημένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων διαμορφώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2022 σε 283,07 εκατ. ευρώ, τριπλάσιος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 (204,9% η αύξηση), όταν είχε διαμορφωθεί σε μόλις 92,85 εκατ. ευρώ. Το α΄ τρίμηνο του 2021 δεν είχε ανασταλεί τυπικά η λειτουργία των καταλυμάτων, όμως ο κλάδος στην ουσία υπολειτουργούσε, καθώς υπήρχαν περιορισμοί στην κυκλοφορία εντός των πόλεων, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2021 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2021 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου (560,1%) και η μικρότερη αύξηση (66,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω. Ενδιαφέρον έχει βεβαίως η σύγκριση με την προ πανδημίας αντίστοιχη περίοδο, δηλαδή με το α΄ τρίμηνο του 2019. Ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων είχε διαμορφωθεί το α΄ τρίμηνο του 2019 σε 283,82 εκατ. ευρώ, περίπου δηλαδή στα ίδια επίπεδα με φέτος. Το α΄ τρίμηνο του 2020 ο τζίρος του εν λόγω κλάδου είχε διαμορφωθεί σε 239,97 εκατ. ευρώ, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου είχε εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και ακολούθησε περί τα μέσα Μαρτίου το πρώτο μεγάλο lockdown.Ολική επαναφορά του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση-1

Ειδικά τον φετινό Μάρτιο, πάντως, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, καταγράφεται υποχώρηση στον κλάδο των καταλυμάτων, κάτι που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, εξέλιξη που επηρέασε αρνητικά τόσο την ψυχολογία όσο και την τσέπη των καταναλωτών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν τα δεδομένα για τους τζίρους τους σε μηνιαία βάση, ο τζίρος τον Μάρτιο φέτος διαμορφώθηκε σε 91,89 εκατ. ευρώ έναντι 99,13 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021.

Τον Μάρτιο καταγράφεται συγκράτηση στον τζίρο σε σύγκριση με το 2019, πιθανόν λόγω πληθωρισμού και μείωσης δαπανών από τα νοικοκυριά.

Επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο της εστίασης. Το α΄ τρίμηνο του 2022 ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου διαμορφώθηκε σε 1,11 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 120,9% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021, περίοδος κατά την οποία η εστίαση παρείχε μόνο τις υπηρεσίες delivery και take away. Το α΄ τρίμηνο του 2019 ο τζίρος του κλάδου είχε διαμορφωθεί σε 1,06 δισ. ευρώ. Ειδικά τον φετινό Μάρτιο ο τζίρος της εστίασης ήταν αυξημένος σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, έστω και ελαφρά. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε σε 123,88 εκατ. ευρώ (με βάση πάντα τα στοιχεία μόνο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και όχι όλες) έναντι 117,96 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019.

Δείτε ακόμη την εικόνα στην Ήπειρο: Εκτοξεύθηκε ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση- Τα στοιχεία για την Ήπειρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ