Στα άκρα Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ.. Στο τραπέζι η αλλαγή της σύμβασης για τη μονάδα ΑΣΑ

asa mitsotakis

Μετωπική είναι πλέον η σύγκρουση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που μέσω της Αειφορικής Ηπείρου διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι.

Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ συνέπραξαν στην κατασκευή και την λειτουργία της μονάδας. Τα μαύρα σύννεφα όμως που άρχισαν να συγκεντρώνονται στον ορίζοντα της συνεργασίας αυτής τώρα φέρνουν την καταιγίδα.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το έγγραφο που εστάλη από την Αειφορική και με το οποίο ζητείται να καταβληθεί άμεσα το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων περίπου μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Η Περιφέρεια με έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απαντά ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού έχει ήδη πληρωθεί και δεν είναι στις προθέσεις η διπλοπληρωμή ενώ για πρώτη φορά προειδοποιεί με αλλαγή των όρων στην σύμβαση σύμπραξης.

Η Περιφέρεια, όπως αναφέρει και στο έγγραφο, έχει κάνει γνωστό ότι την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου θα την προσβάλλει με αγωγή ακύρωσης στο Εφετείο.

Σημειώνει ότι μεγάλο μέρος του ποσού που επιδικάστηκε έχει ήδη εξοφληθεί και αποδεικνύεται από τα παραστατικά και τα τιμολόγια.

«Είναι δε απορίας άξιο όταν έχετε παραδεχθεί δικαστικά ότι η Περιφέρεια έχει

πληρώσει τα σχετικά τιμολόγια που ενσωματώνουν αυτές τις αξιώσεις σας, συνεπώς

γνωρίζετε ότι η απόφαση πάσχει, εν τούτοις, στη συνέχεια επιχειρείτε να επιδιώξετε την

πληρωμή τους για δεύτερη φορά και μάλιστα εντόκως από 23.07.2019» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Περιφέρειας.

Τονίζεται ότι τα διεκδικούμενα ποσά έχουν πληρωθεί από τα ανταποδοτικά των κατοίκων της Ηπείρου και έχουν ήδη εισρεύσει στα ταμεία της εταιρείας.

«Από τις ενέργειές σας προκύπτει ότι εμμένετε και μάλιστα φορτικά να  εισπράξετε για δεύτερη φορά από δημόσιο χρήμα αυτή τη φορά, ποσά που ήδη σας έχουν  καταβληθεί από τα ανταποδοτικά των δημοτών της Ηπείρου και έχουν ήδη εξοφληθεί οι  αντίστοιχες απαιτήσεις της εταιρείας σας» επισημαίνεται στο έγγραφο προς την Αειφορική Ηπείρου.

Αυτό που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η Περιφέρεια κάνει σαφές ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ενώ για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της σύμβασης.

«Είναι αυτονόητο ότι η Περιφερειακή Αρχή, οφείλει  να πράξει τα νόμιμα με τις επιπτώσεις που συνεπάγονται, ενδεχομένως και στο ρυθμιστικό πεδίο της Σύμβασης Σύμπραξης».

Καλεί την εταιρεία να σταματήσει τις ενέργειες άσκησης πίεσης για πληρωμή ποσών σημειώνοντας ότι αν αυτές συνεχιστούν θα ζητηθεί η παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής ενώ αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με αντικείμενο τις αντισυμβατικές ενέργειες των υπευθύνων της μονάδας και την εξέλιξη της σύμβασης σύμπραξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ