Σκυλιά… διώκτες για τις αρκούδες

Εκπαιδευμένοι σκύλοι, που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές ράτσες, επιστρατεύονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, προκειμένου να διευκολύνουν την ομαλή συνύπαρξη των ανθρώπων με τις αρκούδες στις περιοχές τεσσάρων εθνικών πάρκων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μία από τις περιοχές που θα καλυφθούν είναι αυτή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Καινοτομία του προγράμματος αποτελούν οι αποτελούμενες από σκύλους μονάδες δίωξης αρκούδων. “Η ουσία είναι να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά ενός ζώου, όχι να σκοτώσουμε ένα ζώο αν δημιουργεί προβλήματα. Αν το σκοτώσουμε θα έλθει αργά ή γρήγορα ένα άλλο να πάρει τη θέση του […] Πώς τροποποιείς τη συμπεριφορά; Ο γενικός κανόνας είναι με το πείραμα του Παβλόφ, όπου συνδυάζει το ζώο μια δυσάρεστη εμπειρία με μια δραστηριότητα που δεν πρέπει να κάνει […] άρα τρομάζουμε τα ζώα, δεν τα σκοτώνουμε χρησιμοποιούμε κρότου λάμψης, σειρήνες και διάφορα άλλα δυσάρεστα και συνδυάζουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά με την τιμωρία αυτού του είδους. Τέτοιες μεθόδους όμως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κατοικημένες περιοχές, δεν μπορούμε να πυροβολούμε στην πλατεία του Μετσόβου”, ανέφερε ο κ. Ψαρούδας.

Τα σκυλιά- διώκτες, όπως διευκρίνισε, δε θα αφήνονται ελεύθερα, αλλά θα λειτουργούν με κάποιον ο οποίος έχει την ευθύνη τους και θα είναι συνδεδεμένα με το πάρκο.  “Τα σκυλιά Καρελίας, αν και μετρίου μεγέθους, έχουν τη θρασύτητα να επιτεθούν. Από τη φύση τους η ράτσα τους είναι τέτοια και με την κατάλληλη εκπαίδευση που θα έχουν και αυτά και οι χειριστές  τους, θα διώχνουν τις αρκούδες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ