Σκουπίδια: Ολοκληρώνονται τα έργα διαχείρισης, ανοιχτό το κόστος για τους πολίτες

Η πολυετής περιπέτεια της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο λαμβάνει σύντομα και επίσημα τέλος! Και το τέλος αυτό σημαίνει την αρχή της ολοκληρωμένης και ορθολογικής διαχείρισης μέσα από ένα πλέγμα έργων. Οι ΧΥΤΑ σταδιακά μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ, στην καθημερινότητα των πολιτών θα μπουν τα πράσινα σημεία και οι σταθμοί μεταφόρτωσης και η αλυσίδα ολοκληρώνεται με την λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ. Έτσι η Περιφέρεια Ηπείρου μέσα σε λίγα χρόνια, με σκληρή δουλειά και με συνεργασία κέρδισε το χαμένο έδαφος και φέρνει την περιοχή στην πρωτοπορία!

Αυτό βέβαια που παραμένει ανοιχτό και αποτελεί τον γόρδιο δεσμό για τους Δήμους της Ηπείρου είναι το κόστος της διαχείρισης!

Τα Δημοτικά Συμβούλια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να προχωρήσουν σε υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και μάλιστα σε ένα διάστημα που θα βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Το κόστος άλλωστε απασχολεί τους Δήμους από τις αρχές της άνοιξης, χωρίς να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν λύση.

Σε συνολικό επίπεδο κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο κι έτσι το πιθανότερο είναι ο καθένας να αναζητήσει λύση για την δική του περιοχή.

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, ειδικά των Ιωαννίνων όπου τα ανταποδοτικά τέλη που φτάνουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Μία νέα αύξηση μάλλον θα προκαλέσει αντιδράσεις και σίγουρα θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Δημοτική Αρχή, η οποία ωστόσο έχει εναλλακτικό σχέδιο, όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Γενάρη.

Το διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας δεν θα επιφέρει κανένα κόστος για τους Δήμους όμως η κανονική λειτουργία που θα ξεκινήσει με το νέο έτος θα τους φέρει αντιμέτωπους με το ζήτημα του κόστους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ